Mats Jennby flyttade från Svedala för tre år sedan men nu är han tillbaka – som polisman. Kontoret finns i stationshuset där han och sex kollegor har sin bas. Målet är att vara ute på fältet så mycket som möjligt.

Polisen har återvänt till Svedala igen

Mats Jennby har själv bott i Svedala och är välbekant med kommunen. Han har arbetat som polis i både Malmö, Trelleborg och Vellinge men sedan årsskiftet leder han Svedalapolisen.
2006 lades polisstationen på Ågatan ner trots stora protester från både kommunledning och allmänhet. Nu är polisen tillbaka i stationshuset mittemot. Här har man öppnat ett poliskontor.
–  Vi kan inte kalla det för station eftersom vi inte har omklädningsrum här och inte heller garage till bilarna. Här kan vi samlas för att göra avrapportering, samordna våra insatser och fika. Jag har räknat ut att vi kan vara ute på fältet 1000 timmar mer om året tack vare att vi slipper att åka till Trelleborg för att göra de sysslorna.
–  Det här är ett första steg att komma tillbaka. Allmänheten är välkommen hit i mån av tid. Men vi kommer inte att sitta här och vänta på att det ska hända saker. Vi vill vara ute så mycket som möjligt.
Kontoret ska invigas på fredag men än är inte alla datorer på plats. Hantverkarna är inte heller klara än men det ska nog ordna sig. Mats Jennby började arbeta i Svedala kommun i januari och har redan hunnit uträtta mycket. Han har besökt förskolor, skolor och är i full färd med att etablera ett kontaktnät med både allmänheten, skola, socialtjänst med flera.
–  Det bästa är om vi kan jobba tillsammans. Jag kan redan nu säga att vi gjort mycket. När ungdomarna säger att det blivit jobbigare att få tag på både sprit och cigaretter känns det bra. Det ska helt enkelt bli litet jobbigare att vara ungdom i Svedala kommun.
En spritlangare har gripits. En butik som sålt cigaretter till personer under 18 år har uppmanats att stoppa försäljningen. På valborgsmässoafton påträffades 40 berusade ungdomar i Svedala och Klågerup som var under 20 år.
De besökte två olika föreningslokaler. Polisen hällde ut spriten och försökte förklara vad de gjort sig skyldiga till.
–  Många gånger försöker jag att inte tjata om det som hänt utan jag försöker se framåt i stället. Jag hoppas att ungdomarna inte ska göra om sina misstag. Men det är helt klart att vår närvaro här märks tydligt.
–  Av allmänheten har vi fått jättemycket god respons. Det är klart att vi inte kan stoppa all brottslighet. Men vi kan få folk att lugna her sig.
 I stationshuset arbetar totalt sju polismän varav fyra på natten. Här finns arbetsrum, förhörsrum och fikarum.
Misstänkta kan också lämna urinprov för vidare analys av till exempel alkohol och narkotika.
På en vägg hänger en tavla med vad som kan kallas Mats Jennbys devis: “I Svedala finns inte några hinder eller problem. Här finns bara möjligheter och lösningar”.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×