Poeten Tomas Ekström ger nu ut sin fjärde diktsamling. Foto: Maria Lindberg

Diktsamling om hatkärlek till Malmö

På fredag är det stor releasefest i Malmö, Tomas Ekströms gamla hemstad, som även är centralt tema för den nya boken som består av ett nittiotal dikter. Tomas Ekström bodde i staden i tio år och upplevde under den tiden resan från en industristad på dekis till en mångsidig modern tätort. – Staden var lätt döende när jag kom dit. Man kunde gå till Möllan och prata med hyresvärdar och direkt få erbjudande om fyra, fem lägenheter. Det är helt omöjligt i dag. Man kan säga att Malmö har hittat en ny identitet, förklarar Tomas Ekström. Det drömlika i diktsamlingens titel betyder inte att Malmö är en drömstad att bo i utan anspelar mer på stadens mörka sidor. – Det finns många mörka sidor med Malmö som man inte ser i turistbroschyrerna. Titeln är ganska ironisk. Tomas Ekström bor numera i lilla Venaröd utanför Hörby och relationen till Malmö i dag är tudelad. – Det är mycket hat och mycket kärlek. Fotografen Maria Lindberg, gift med Tomas Ekström, har tagit ett tjugotal bilder av Malmömiljöer som komplement till makens dikter. – De fungerar även separat och ger en bra helhet, säger Tomas Ekström. Jacques Werups diktsamling ”Tiden i Malmö, på jorden” från 1974 var en stor inspirationskälla för Tomas Ekström och att Werup accepterade att skriva förordet till ”Malmö är en dröm” gjorde därför Tomas Ekström lite extra glad. Trots att Tomas Ekström trivs bra med livet på landsbygden lär det dröja innan det kommer en diktsamling om Venaröd. – Det skulle mest handla om traktorer och kor. Det känns som att det finns andra som kan skriva landsbygdsromantik.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×