Matsvinnet inom EU är stort. Nu ska skolor och äldreomsorg kartlägga hur mycket mat som slängs. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Skolor ska slänga mindre mat

– Det är dags att kartlägga matsvinnet inom skolan och äldreomsorgen. Tyvärr har det varit omöjligt att få fram några siffror, eftersom Måltidsservice, som står för merparten av måltidsleveranserna inte har någon kunskap om vad som äts upp och vad som kastas, säger Lars Bergwall (C) vice ordförande i kommunstyrelsen. Varje skola har själv ekonomiskt ansvar för sin mathantering genom beställning och schemaläggning av måltiderna. – Mat som stått framme för länge kan inte sparas för kommande tillfällen av hygieniska skäl och måste kastas. – Innan åtgärder mot svinnet kan prövas måste en kartläggning ske hur omfattande det är, säger Lars Bergwall. Gymnasieskolorna har påbörjat en undersökning av hur stort svinnet är, men inom grundskolan och äldreomsorgen har inget gjorts. – Jag föreslår att de ansvariga förvaltningarna får i uppdrag att kartlägga matsvinnet, att de sedan vidtar åtgärder och, inte minst, att den mat som ändå måste kastas återvinns som energi, säger Lars Bergwall.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×