tyckte det var kul att spela schack. Foto: Maria Wimer

Brädspel lär eleverna att samarbeta

– Tävlingen är väldigt uppskattad av lärare, föräldrar och av eleverna själva. Turneringen går egentligen inte så mycket ut på att eleverna ska vinna ett stort pris. Alla som deltar i tävlingen får ett litet pris, säger Jesper Hall, huvudansvarig i Schackfyran. Syftet med turneringen är att lära barnen att samarbeta inom klassen. – Allas deltagande är viktigt, för även om man inte vinner så får man en poäng till klassens totalsumma. Det kanske inte låter så mycket, men kan vara väldigt avgörande i slutändan. Detta gör att eleverna hjälper och stöttar varandra mer, så de kan vinna, säger Jesper Hall. Felicia Karninger från Fågelskolan var bänkad vid ett av schackborden. Om det var schackspelet som gav henne energi var svårt att sia om. Men engagemanget gick inte att ta miste på. – Det är roligt att spela, men samtidigt lite svårt, för de andra var också duktiga. Fast jag vann! säger Felicia Karninger. Schackfyran har sitt ursprung i Västerås, där den funnits sedan 1979, men anordnas sedan 2006 i hela Sverige. Sammanlagt deltar 20 000 barn i schackfyran. Ungefär 2 200 finalister tas ut som sedan får mötas i den slutliga finalen i Globen i Stockholm. Vinnarna får en schackpjäs i trä.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×