Höör växer –
Hörby står still

I Eslövs kommun bor ungefär lika många som i Höör och Hörby tillsammans. Men trots det är det Höör som har den starkaste befolkningsutvecklingen. Fler människor föddes än dog i både Eslöv och Höör, men med större inflyttning drar Höör det längsta strået med 222 personer fler i kommunen under 2009. I Hörby ser det däremot lite sämre ut; befolkningen ökade med bara fem personer och kommunen har även den högsta medelåldern av de tre mellanskånska kommunerna. Gemensamt för alla tre kommuner är att det är fler som flyttar in än antalet som flyttar ut, vilket borde vara goda nyheter för politikerna. –Vi brukar ha ett överskott av inflyttade. Men vi är inte helt överraskade av att ökningen för befolkningen inte blev så stor, säger Lars Ahlkvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Hörby, som menar att eftersom flera byggprojekt senarelades under 2009 så blev befolkningsökningen också mindre. Han tror att inflyttningen till kommunen kommer att bli större när flera nya lägenheter står klara i slutet av det här året.

Men som det ser ut i nuläget föds det färre människor än antalet som dör, vilket behöver förändras. –Vi måste marknadsföra Hörby som en bra plats att bo på även när man är på väg att bilda familj, inte bara när man kommit en bit på vägen, säger Lars Ahlkvist som inte tror att kommunen lider nämnvärt av att det saknas tågförbindelser. Snarare tror han att det är en vanesak för människor att inse att bussen kan vara minst lika bra. I Höör är det desto muntrare tongångar. Under många år har barnfamiljer flyttat från Malmö och Lund för att slå sig ner i kommunen som har nära både till kollektivtrafik och natur, som Pehr-Ove Pehrsson (M), kommunalråd, uttrycker det. Just närheten tror han kan vara en fördel över till exempel Eslöv som ju faktiskt har lika goda järnvägsförbindelser som Höör. –I Höör kan du bo nära centrum och stationen. Du behöver inte åka stadsbuss till exempel utan det är gångavstånd på de flesta håll. Enligt Pehr-Ove Pehrsson finns det ännu mer potential för att öka, och kanske nå drömsifforna 20 000-25 000 medborgare. – Det är svårt att säga en gräns där man inte kan växa mer. De flesta kommuner vill ju ha fler invånare eftersom det ökat skatteunderlaget, men blir det för många blir det även andra åtaganden och mer kostnader, säger han.

Dagens fråga

Brukar du titta på tv på nätet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×