Ilmar Reepalu. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån/Arkiv

Skånskan lägger ut Reepalu-banden

Den artikelserie om hot och trakasserier mot Malmöbor med judisk etnicitet, som vi publicerade i Skånskan den 25-27 januari, har väckt stor uppmärksamhet och en omfattande debatt, både lokalt, nationellt och internationellt. Frågan har varit uppe i riksdagen, flera ministrar har engagerat sig och Malmö stad har nu tagit initiativet till ett dialogforum mellan olika etniska och religiösa grupper. Det som vållat den hetaste debatten är den intervju med kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S), som ingick i artikelserien. Reepalus uttalanden, där han bland annat jämställer sionism med antisemitism och menar att judiska församlingen i Malmö borde ta avstånd från Israels politik, har utsatts för hård kritik från många håll, även i utländsk press. Ilmar Reepalu har i efterhand – bland annat i inlägg i Skånskan – hävdat att hans uttalanden under intervjun inte återgetts korrekt i tidningen. Han har dock medgett att han använt ordet sionism på ett felaktigt sätt.

Så här är de faktiska förhållandena: Den intervju som Skånskans reporter Andreas Lovén gjorde med Reepalu finns till större delen inspelad på band, bland annat avsnittet om sionism. Uttalandet om att judiska församlingen borde ta avstånd från Israels politik gjordes efter att bandet hade stängts av. Efter intervjun översändes en text till Reepalu för genomläsning. Han ville då ha en del tillägg, i vissa fall sådant som inte hade uttalats vid intervjutillfället. En del av dessa tillägg kom in i den publicerade texten. Men Ilmar Reepalu har inte krävt att något skulle strykas i de avsnitt som vållat den efterföljande debatten. Han har efter att intervjun publicerades dessutom haft möjlighet att korrigera de publicerade uttalandena i en chatt med Skånskans läsare. För den som själv vill skapa sig en bild av underlaget till intervjun med Ilmar Reepalu väljer vi nu att lägga ut hela den inspelade ljudfilen här på Skånskan.se, där den alltså kan avlyssnas. Här finns också de textversioner återgivna som jag relaterade ovan. Radioprogrammet Medierna i P 1 sände i helgen ett inslag om debatten kring Reepalu-intervjun. En länk till programmet finns också här under. I söndags publicerade den brittiska tidningen Sunday Telegraph en omfattande artikel om debatten kring judarnas situation i Malmö. Ilmar Reepalu citeras i artikeln med följande uttalande: – Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel så är det ingen angelägenhet för Malmö. Läs vidare via länken här under.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×