Kvinnoklinikens verksamhetschef Göran Lingman arbetar nu med att hitta pengar till mödravården i Hörby. Barnmorskor ska anställas för att hålla mottagningen öppen även i fortsättningen. ARKIVBILD

Klart besked om mödravården i Hörby

Mödravårdsmottagningen på vårdcentralen i Hörby är för närvarande öppen en dag i veckan enbart för provtagning och preventivmedelsrådgivning. Hörbymödrarna är tills vidare hänvisade till mödravården i Höör eller till valfri annan mottagning för kontroller under graviditeten. Men Hörbymottagningen kommer att öppna igen för mödrahälsovård så fort kvinnoklinikens verksamhetschef i Lund, Göran Lingman, har skakat fram pengar till det i budgeten. – Det är även en organisatorisk fråga. Vi måste anställa barnmorskor till Hörby också, uppger Göran Lingman. Mottagningen i Hörby kommer att hålla öppet tre dagar i veckan när det väl blir klart med personal- och budgetfrågor. – Det är utifrån det scenariot som vi jobbar men jag kan inte ge någon tidsplan för det, säger Göran Lingman. Han uppskattar att det kommer att behövas 1,7 barnmorsketjänster för att bemanna mödravården i Hörby. Mödravården har länge varit utsatt för ett hårt besparingstryck liksom kvinnosjukvården och sjukvården i stort.

En av lösningarna har varit att slå samman mindre enheter. Men när tjänstemännen föreslog att slå samman mödravårdsmottagningarna i Hörby och Höör väcktes ett ramaskri bland de lokala politikerna. Motståndet mot planerna har nu fått sjukvårdspolitikerna att utfärda kontraorder till tjänstemännen som bara har att rätta sig. – Grundtanken har varit att rationalisera och effektivisera mödrahälsovården och vi har en hård press på oss att klara ekvationen ökande graviditetstal samtidigt med stora besparingskrav. Det är dock vårt uppdrag att utföra det som arbetsgivaren beslutar, säger Göran Lingman. Beslutet att öppna Hörby igen fick inte Vårdförbundet att jubla. – Vi, fackförbunden, var eniga om att det tidigare samverkansbeslutet om att stänga Hörby skulle stå kvar. Ensamarbete ska undvikas, verksamheten blir mycket sårbar och det begränsar dessutom barnmorskans möjligheter till att gå på utbildningar. – Patientunderlaget räcker inte till mer än 1,5 barnmorska i Hörby, menar Ulla-Beth Mariscal från Vårdförbundet.

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×