Mödravård blir kvar

Regionrådet och ordföranden i vårdproduktionsberedningen Catharina Blixen-Finecke (M) ger SkD ett klart besked. – Vi har sagt att mödravården i Hörby ska bli kvar. Därmed står det klart att beslutet om att stänga mottagningen den 1 mars inte gäller. – Det finns inga sådana planer längre, uppger Catharina Blixen-Finecke. Varför politikerna nu väljer att köra över det tjänstemannabeslut från i fjor om att stänga mödravården och flytta den till Höör, är oklart. Catharina Blixen-Finecke uppger bara att det är viktigt för den politiska majoritet i regionledningen att ha kvar mödravård i Hörby. – Det är viktigt med lättillgänglig mödravård i Hörby där det finns en stor efterfrågan. Dessutom har vi förstått att det inte är alldeles enkelt med kommunikationer till Höör. Det är inte heller en alltför avancerad gissning att politikerna vill vara försiktiga med nedläggningsbeslut bara några månader innan ett kommande val. Ytterligare en faktor som kan ha spelat in i politikernas beslut är att en mödravårdshälsopeng ska införas 2011. – Det ska fungera på samma sätt som Hälsovalet. Kvinnor listar sig och tar med sig sin peng till den mödravårdsenhet som de listar sig på, förklarar Catharina Blixen-Finecke. I vilken form mödravården i Hörby blir kvar, är än så länge oklart. – Det är upp till verksamhetschefen att bestämma, uppger regionrådet Catharina Blixen-Finecke. Det är Göran Lingman, chef för kvinnokliniken på sjukhuset i Lund, som är verksamhetschef för mödravården i Hörby. Han befinner sig på semester denna veckan och har därför inte gått att nå för en kommentar. Hörbys kommunalråd Lars Ahlkvist (M) gläds över regionledningens beslut. – Vi uppskattar det mycket men samtidigt är vi mycket nyfikna på i vilken form, vilken bemanning och vilket öppethållande mödravården i Hörby kommer att ha i framtiden.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×