Gamla bekanta i ny utgåva

Bland de nya pocketutgåvorna i februari har jag hittat två klassiker, på Bonnierpocket, som närmast känns som gamla bekanta. När jag gick på gymnasiet så läste jag Kallocain av Karin Boye och under studietiden i Lund Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Det är med andra ord rätt länge sedan, men böcker av det slaget kan man med behållning läsa om oavsett hur gammal man blivit. Och har du inte läst någon av dem så kan jag varmt rekommendera båda titlarna.

Kallocain utkom 1940 när andra världskriget pågick för fullt och Nazityskland fortfarande hade en pakt med Sovjetunionen. Boye som från början sympatiserade med kommunismen hade efter ett besök i Stalins diktaturstat kommit på andra tankar. I framtidsromanens form utvecklar hon sina idéer om hur de totalitära samhällena skulle kunna utvecklas. Boye hade kommit till insikt om förhållandet mellan begreppen makt och kontroll. När den totalitära staten börjar kontrollera individerna i allt högre grad så är det till slut endast tekniken och vetenskapen som sätter gränserna för omfattningen. Huvudpersonen och berättaren i ”Kallocain”, Leo Kall, är följdriktigt en vetenskapsman som uppfinner ett sanningsserum. När en individ injiceras med drogen kallocain så kommer obönhörligen de innersta tankarna och hemligheterna fram. Självfallet blir detta ett effektivt medel i jakten på avvikare och motståndare till regimen. Även om det dystopiska samhälle som målas upp har drag av såväl Sovjet som Nazityskland är det fullständigt fel att betrakta romanens problemställning som överspelad av historien. Ytterst handlar det om individens frihet kontra statens kontrollbehov.

Om ”Brott och straff” av Fjodor Dostojevskij hade skrivits i dag, i stället för 1866, hade den förmodligen kallats kriminalroman eftersom det är en bok om ett mord. Det är dock inte fråga om någon mordgåta. Vi får redan från början följa den unge Raskolnikovs resonemang och se hur dessa leder fram till brottet, det brutala mordet på en pantlånerska. Romanen står sig gott som psykologisk studie och därtill bjuder den på en lysande beskrivning av livet på botten av dåtidens ryska samhälle.

×