Klasskamrater skulle ”halalslakta” Jacob

Jacob är i tonåren och har en lite blyg framtoning. Han berättar om den där dagen förra året. Dagen då han hotades för sitt ursprungs skull. – Jag och några kompisar kom gående i skolan. En kille kom fram och sa att jag skulle halalslaktas. Hotet kom utan förvarning, säger Jacob. – Det lät konstigt och jag försökte att inte bry mig. En stund senare kom killen tillbaka med en kompis. Kompisen sa till Jacob att han var en jävla jude och inte skulle snacka skit. – Han sa att vi sagt ”jävla muslimer”, men det var helt påhittat. Sedan ropade han jude högt flera gånger när jag gick därifrån. När Jacob kom hem berättade han det för sin mamma. Han tog också upp det med en lärare och polisanmälde händelsen. – Läraren tog tag i det direkt. Det var jättebra, säger Jacobs mamma. Skolan som Jacob gick på är ganska liten. När det händer något brukar det komma fram. Men hon har fler barn och oroas av hoten i skolvärlden. – Man vet aldrig när det blir allvar. Det har tagit sig fysiska uttryck förr. Jacob säger att han inte var så rädd för att bli slagen. – Inte just i den situationen. Det fanns mycket folk omkring oss. Men jag kände mig kränkt. Det är fel att ge sig på någon på grund av etnicitet. Jacob känner att han tvingas ta ställning till konflikten mellan Israel och Palestina. Till och med från lärarhåll. När konflikten diskuteras under till exempel samhällslektionerna får Jacob försvara Israel. – Det känns inte alls bra. Mamman håller med. – Vi är inte israeler, men kopplingen finns där hela tiden. Omgivningen menar indirekt att vi har ett ansvar. De senaste åren har även hon blivit utsatt. En kväll gick hon i ett sällskap på Rönneholmsvägen. Plötsligt kom en bil, rutorna rullades ner och män skrek jävla judar. En annan gång cyklade två unga killar mot henne på trottoaren och skrek ”sionistmördare”. Mamman menar att hotet oftast kommer från just unga män med rötter i Mellanöstern. – Jag fattar inte att det undgått någon, politiker och polis, att det finns ett problem. Hon tror att information kan dämpa agg mot judar. – Jag har mött muslimer som haft negativa åsikter om judar men som också ser gemensamma drag, som i trosutövningen. – Men det finns också de som har hatet mot judar med sig från sina hemländer. Jude som jude.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×