”Vi har gjort helt rätt”

– Det är en fruktansvärd sorg. Det är inte lätt att bygga upp en varggrupp. Det tar flera år. Men jag anser att vi har gjort helt rätt, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark. Var det någon fara för de besökande? – Nej, vi åkte runt och sade till samtliga att de måste lämna parken, för vi befinner oss i en krissituation. Och då menar jag inte att vargarna skulle gå på människorna, utan för avlivningens skull. Blev besökarna rädda? – Nej, de blev nog lite paffa. Tyvärr förstod inte alla hur allvarligt det var. Vi hade svårt att få ut en del besökare. Kommer ni att skaffa nya vargar? – Vi har inte tagit ställning till det ännu. Vi får diskutera det. Men jag tycker att vi ska ha varg. Vi har ett uppdrag att visa upp varg, det står i våra stadgar. Men hur det ska se ut, det vet vi inte än. Är det svårt att skaffa nya vargar? – Det kan vara svårt att hitta rätt individer, som passar ihop. De är väldigt speciella. Men varg ska vi kunna få fatt i, det tror jag.

Är det något du tycker ni borde gjort annorlunda? – Nej. Vi tycker att vi har handlat så rätt som man kunde i en fruktansvärt tragisk och pressad situation. – Alfatiken styr hela gruppen, den är uppbyggd kring henne. Hon har ett hemområde och när hon lämnar det, då är det inte bra. Vi märkte tydligt att när hon kommit ut, då ville de andra inte stanna kvar. Fanns det ingen möjlighet att mota tillbaka alfatiken? – Nej, vi kom inte så nära, så det fanns ingen möjlighet att använda bedövningsgevär. Borde ni inte haft ett bättre staket runt varghägnet? – Staketet är ombyggt 1996 och det är godkänt för varg. Men när de väl vill ut så sliter de något så fruktansvärt, så att de drar ut sina egna tänder. De har bara en sak i huvudet och det är att komma ut, säger Johan Lindström.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×