Trådlöst bredband blir allt vanligare både i hemmen och till bärbara datorer. Foto: Anders Isberg

Man skyller sjukdom på trådlöst bredband

Både miljönämnden i Lund och länsstyrelsen har avvisat mannens klagomål. Lundabon hävdar att han hamnat i en mardrömslik situation sedan januari 2008, eftersom han måste fortsätta betala hyra trots att han inte kan bo i sitt hem. Mannen är utbildad ingenjör i elektroteknik och har jobbat i elintensiva miljöer i över 30 år utan några som helst obehag. Han betonar att huvudvärken och sjukdomen inte är någon inbillning. Lundabon förklarar att han kan vistas på andra ställen med vanlig teknisk utrustning och även i offentliga lokaler med trådlösa nätverk utan några problem. Mannen föreslår att de närmaste grannarna i hans trappuppgång ska återgå till kabeluppkoppling. Alternativet är att Lundabons lägenhet skärmas av och att man sänker räckvidden på grannarnas trådlösa modem. Länsstyrelsen slår i sitt färska beslut fast att det är Strålsäkerhetsmyndigheten som ska skydda människor mot skadlig verkan av strålning.

Myndigheten anser inte att det finns någon anledning att minska allmänhetens exponering från basstationer, tv- och radiosändare eller trådlösa nätverk. Nivån som vi dagligen utsätts för är en tusendel av rekommendationerna från den internationella strålskyddskommissionen för icke-joniserande strålning. Därför ser Strålsäkerhetsmyndigheten ingen anledning att vidta åtgärder mot strålningen från radiovågor. Samtidigt betonas att forskningen på hälsoeffekterna av elektromagnetiska fält måste fortsätta, eftersom effekterna av långvarigt användande inte är kända.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×