Så här fartfyllt ser det ut när Ranya Ezzi tävlingsåker. Arkivbild

Snabbskrinnare från Arlöv hoppas på OS

Det stora målet är OS i Vancouver 2010 och i jul- och nyårshelgen sitter hon och hoppas att ett samtal snart kommer från Svenska olympiska kommittén, SOK, att hon får representera Sverige där. – Jag hoppas ju och tycker jag har visat att jag är kvalificerad men det är så mycket som spelar in, säger Ranya Ezzi som är Burlövs kommun idrottsstipendiat 2009. Ranya Ezzi från Malmöklubben Skrinnaren åker short track, kortbana, och det är skridskor det handlar om. Sporten är vanligare och mer känd utomlands än i Sverige och skridskor är det roligaste man kan ägna sig åt, enligt Ranya själv. – Min pappa är från Norge och det var när jag var liten och fick vara med honom på träningar som jag förstod hur roligt det är. Sedan har det bara fortsatt och det blir bara roligare. Ranya Ezzi är ett namn att lägga på minnet. Hon tillhör Top 12 i världen och ligger närmast i träning inför EM som går om bara några veckor i Dresden i Tyskland. – EM är närmaste målet men efter det kommer VM i Bulgarien i mars och så sitter jag som sagt och väntar på ett besked om jag får åka i OS framöver eller inte. Hoppet lever i alla fall. Veckan före jul fick Ranya Ezzi liksom övriga stipendiater och pristagare i Burlöv, ta emot sin utmärkelse i samband med en gulddag anordnad av Burlövs kommunfullmäktige. Och det var en rörd och glad Ranya Ezzi som tackade för de 5 000 kronorna och utmärkelsen. – Jag är jätteglad och stolt över detta. Att få stöd från sin hemort, och som jag också tidigare fått från Malmö stad, för att verkligen kunna satsa betyder jättemycket. Allting kostar, det är träningsgrejer, skridskor, resor, mat – ja allt. Nu hoppas jag först kunna visa att träningen gett resultat vid EM om några veckor, därefter VM och så kanske även OS.

Enligt Ranya Ezzi måste man vara både snabb och uthållig för att tävla i kortbana. Du måste ha en grym benstyrka. – Men sen är det ofta taktiken som avgör också. Du måste tänka taktiskt. Har du aldrig skadat dig? – Faktiskt inte, jag har väl haft tur. Jag har hittills bara skadat mig utanför skridskobanan! Inför tävlingar hårdtränar Ranya Ezzi med 10-14 pass i veckan. Vid själva tävlingen försöker hon varva ner och tränar kanske en gång per dag och tar sig också någon vilodag för att kunna komma till tävlingen riktigt laddad. Ranya Ezzi har sitt hem i Arlöv men befinner sig mesta tiden på resande fot för att skridskotävla på is i Världscupen eller på mästerskap. Hon började åka skridskor som fyraåring och det stora målet nu är att ta sig till OS i Vancouver 2010. Kanske ser vi henne där!

×