Succéduo vässar humorn

Anders Johansson är lite rädd. Rädd att karaktären Anders Johansson i Succéduon ska förstöra bilden av honom som en hygglig och snäll kille. Det är ju ändå en historia där han och Måns Nilsson spelar sig själva, enligt mönster från Seinfeld och en rad andra tv-komedier. Och det finns en hel del material från verkligheten i serien. – Mycket är sant. Det är kryddat, skruvat och vänt, säger Anders Johansson. – Man ska gräva där man står, svarar Måns Nilsson på frågan om hur de kom på idén till Succéduon. Det kändes naturligt att göra en serie om folk i den åldern vi är i, inspirerad av våra vänners liv och familjesituationer. I det som man upplever hela dagarna kan man se humorn. Som redan offentliga personer har Anders och Måns upplevt att folk har diverse förutfattade meningar om dem. – Då är det kul att spela med eller mot det. Alla tycker att Anders är en så himla trevlig kille. Men i serien visar det sig att det bara är spelat. Han är ett riktigt kräk, säger Måns. Succéduons ramberättelse är att Anders och Måns arbetskamrater, precis som i verkligheten. Men där slutar mycket av verklighetsförlagan. Måns karaktär har flickvän och barn på gång. Anders är singeln som raggar konstant. Måns är den som ständigt lyckas hamna i trubbel, mycket på grund av Anders hjälpande hand. – Jag är genuint otrevlig, säger Anders, jag tror folk kommer att komma och slå på mig. Min flickvän började gråta åt en scen… Radarparet Anders och Måns har jobbat tillsammans i radio, på scen och i tv i många år nu. Den här gången vill de visa en lite vassare profil. – Vi har fått tvinga oss själva, i och med att vi är fega och konflikträdda, att skämta om saker som är mer känsliga och mer relevanta. Lite mer angelägna, helt enkelt, säger Måns. Succéduon är inte bara skånsk humor, serien riktar också in sig på att visa en annan bild av Malmö. Vackra strandpromenader, miljöer från Västra hamnen och fashionabla kvarter i innerstan kommer att kabla ut en lite annorlunda bild av Sveriges tredje stad till landets tv-tittare. – Det har vi verkligen tänkt på, säger Anders. Jag är förtjust i den här staden, men det är mer populärt att visa de fula delarna. Man glömmer bort att Malmö ligger vid havet och att det finns en sandstrand mitt i staden. Vi har filmat lite i de inte så snygga kvarteren också, men då utspelar det sig i Halmstad… Det blir även scener från andra delar av Skåne; Ystad och Sjöbo. Och apropå Skåne. Hur kommer det sig att så många komiker kommer härifrån? – Här bor ju mycket folk, säger Måns, det är väl ett skäl. Men dessutom finns det så många arenor att utvecklas på här. Pluggar man i Lund finns många chanser att prova på sin komiska förmåga. Nu finns det ju också i Malmö med många standup-scener. Och det ser bra ut för framtiden också. Återväxten är god.

×