präst i Löddebygdens församling

Församling med fred och klimat i fokus

Vecka 47 är lika med kyrkornas globala vecka. De församlingar runt om i landet som vill ordnar under denna vecka aktiviteter som lyfter rättvisefrågorna. En församling som tagit fasta på temaveckan är Löddebygden där Internationella gruppen tagit fram ett program för att göra veckan extra speciell. – Vi vill sätta ljus på klimat- och fredsfrågan och belysa att det som händer i världen hänger samman med hur vi tänker och lever här, säger Herman Hallonsten. Detta görs genom olika föreläsningar. I kväll kommer meteorologen Lars Werner berätta om vad som händer med klimatet. Vad är egentligen sant och hur illa ligger världen till egentligen? – Lars Werner föreläser övergripande om klimatfrågan och sedan kommer Hans Andersson från den ideella föreningen ”Den goda jorden” att koppla till det lokala. Exempelvis vad som händer med marken i kommunen. Vad ska vi bygga bostäder på? Vad borde sparas till odlingsmark? säger Herman Hallonsten.

På torsdag kväll berättar Fredrik Pålsson från Barsebäckshamn om sina erfarenheter av att röja upp efter ett krig. – Fredrik arbetar för Danish International Development Assistance (Danida) och har röjt minor och ammunition efter krigen i Afghanistan och Sri Lanka. Han är ett lokalt exempel på hur man kan engagera sig globalt, säger Herman Hallonsten. Under veckan satsas det även extra på barn och ungdomar. Herman Hallonsten hoppas att aktiviteterna ska lyckas skapa en känsla och förståelse bland ungdomarna att fred, vänskap och solidaritet måste starta på hemmaplan. – Vi i Sverige har allt vi behöver. Vi har möjlighet att dela med oss av vårt överflöd, säger Herman Hallonsten. Han har själv arbetat med utbildning i Södra Afrika och fick tillsammans med några kolleger och församlingsmedlemmar idén att starta en internationell grupp. – Kyrkan är en internationell rörelse och det är påtagligt att världen även kommit till Sverige . Landskrona och Malmö är exempel på städer med mycket invandring och det uppkommer frågor kring detta hela tiden. Inte minst förra veckan med flyktingbarnen i Vellinge, säger Herman Hallonsten. Han anser att kyrkan har en viktig del i arbetet med fred och jämställdhet vilket även är tanken bakom Internationella gruppens arbete. – Det ligger i kyrkans idé att visa att människan, oavsett kön, hudfärg och religion, är lika värda. Ett företag som inte lever upp till sin affärsidé har inget existensberättigande. Det är likadant för kyrkan. Det handlar om trovärdighet, säger han. Herman Hallonsten hoppas att den globala veckan ska skapa ett intresse bland folk att engagera sig men vill inte att det ska kännas som ett måste. – Vi vill förmedla hopp och glädje. Detta ska inte kännas tungt och pressande, säger han.

Dagens fråga

MFF har sju poäng ned till tvåan Djurgården. Blir det nytt SM-guld för Malmö?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×