tros vara anlagd. Det har också gjorts en anmälan om stöld. Foto: John Henzlert

Anlagd brand på
Malmö högskola

SOS fick in automatlarmet vid 04.40-tiden. – Det brinner i fasaden som vetter mot havet, uppgav driftledaren vid SOS Alarm. Enligt räddningstjänstens uppgifter på morgonen startade branden inne i fastigheten och spred sig ut i fasaden. Men det är fortfarande oklart exakt hur branden startade. Polisen ska utreda brandorsaken. – Initialt har man skrivit en anmälan om mordbrand och stöld, säger Skånepolisens informatör Sofie Österheim. Vad som är stulet är även det oklart i nuläget. Polisens tekniker är på plats vid lunchtid för att genomföra en undersökning. Branden var kraftig och lågor slog upp från markplan ända upp mot fjärde våningen både i västra och nordvästra delen av Orkanen. Den visade sig vara svårsläckt då fasaden består av mycket glas och det brann i isoleringen under fasaden. – Två sektioner ur räddningsstyrkan har fått krossa glasrutorna för att komma åt och sedan bekämpades branden med utvändig släckning, säger Stig Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänst Syd. Vid 06-tiden på morgonen betraktades branden som stabil med mindre spridningsrisk. Klockan 07.22 var den helt släckt och insatsen avslutades för räddningstjänstens del. – Nu har vi överlämnat ärenden till ägaren att bevaka i åtta timmar för att säkra att det inte uppkommer någon ny brand, säger Stig Nilsson. Ägaren är företaget Dil Nordic Malmö Högskola Bygg AB. – Efterhand kommer de att ta hand om ärendet och återuppbyggnaden av fasaden, säger Leif Wulff, säkerhetssamordnare på Malmö Högskola. Han har själv inte varit inblandad i den tekniska undersökningen som genomförts. – Där låter vi de som har kompetensen sköta det, det vill säga räddningstjänsten och polisen, säger Leif Wulff som under dagen diskuterade händelsen med Lärarhögskolans stabsgrupp. På grund av rökspridningen har en av Lärarhögskolans fem huskroppar, byggnad A, hållits stängd under fredagen. Det uppger Lärarhögskolans informatör Helena Smitt. – Vi måste ventilera ut all rök och det hålls under uppsikt så att det inte börjar brinna igen, säger hon till Skånskan.se. Inne i Orkanenbiblioteket kändes en svag rökdoft på fredagsförmiddagen. Biblioteket är dock öppet som vanligt. Under fredagen fattas beslut om huruvida det går att ha undervisning i lokalen på måndag. – Vi har gått ut med information till alla våra studenter och till personalen, säger Helena Smitt. Ingen människa kom till skada i branden.

Nyhetsbrev

×