Hela det 18 meter höga vindkraftverket i Sege Park monterades ner efter olyckan. Foto: Emil Malmborg/Bildbyrån

Nytt vindkraftverk tappade vingarna

För att förhindra olyckor beslöt Malmö stad under tisdagen också att stoppa driften vid vindkraftverket på Augustenborg. – Som tur var kom ingen människa kom till skada. Men det är allvarligt nog med tillbud av det här slaget. Även om det är mindre kraftverk rör det sig om enorma krafter om vingar lossnar och flyger i väg, säger Roger Möller, på byggprojektavdelningen vid Stadsfastigheter. – Malmö stad ska också polisanmäla händelsen som arbetsplatsolycka. En utredning startar nu tillsammans med leverantören för att ta reda på vad som hänt. De två kraftverken är Malmös första med placering mitt i stan. Och efter haveriet har säkerhetsåtgärder vidtagits. I Sege Park har hela tornet monterats ner. Det andra verket som nu stoppats är 16 meter högt. Det ligger intill Augustenborgsskolan och många elever passerar dagligen förbi platsen. Båda verken har samma leverantör, företaget Liten Vindkraft AB i Östraby utanför Hörby. Och så länge Malmö stad inte vet vad som har orsakat haveriet kommer även verket på Augustenborg att vara avstängt. Nu ska Malmö stad också granska om det i framtiden behövs någon form av skyddsområde för vindkraftverk som ligger mitt i stan. Kraftverket i Sege Park kom på plats redan den 3 april, men det var först i söndags som det på allvar togs i bruk. Och redan under kvällen eller natten föll vingarna till marken. I måndags morse upptäcktes vad som hänt och leverantören kontaktades. Kort tid efteråt monterades hela verket ner. Det konstaterades skador såväl på själva fästet vid vingarna som på turbinen. Men om skadorna uppstått före eller efter att vingarna lossnade var i går oklart. Malmö stad har formellt ännu inte tagit över vindkraftverket i Sege Park, som kostat en halv miljon i inköp. Och man räknar med att leverantören står för notan. Men Johan Ohlin på företaget Liten Vindkraft vill inte kommentera vad som hänt, utan hänvisar till Malmö stad. Däremot antyder han att ett vingbyte var planerat. – Det stämmer att vingarna skulle bytas, men det är något som leverantören får svara för. Och något annat som diskuterats är om järnbultarna i fundamentet som håller tornet är av rätt kvalitet. Men här handlar det om en kontroll och hållbarhet på lång sikt, säger Roger Möller.

Dagens fråga

Äger du en sommarstuga?

Loading ... Loading ...
×