Foto: Angelika Sliwinski

Unikt bygge knäckte Stanlyplåt i Malmö

Tomas Johnsson grundade företaget 1976 och äger och har lett det fram till konkursen. Företaget har haft tillverkning av plåtdetaljer som verksamhet, men för några år sedan bestämde man sig för att ge sig in i byggbranschen och använda en ny patenterad teknik som man själva utarbetat. Men bygget blev dyrare än beräknat. Enligt Tomas Johnsson skulle man ha rott det hela i hamn med en byggkostnad på 55 miljoner kronor. Nu blev det bortåt 80 miljoner. – Tekniken fungerade egentligen jättebra, säger Tomas Johnsson. Men det är inte så lätt att komma in i byggbranschen, som är ganska konservativ, med nya idéer. Han nämner tre orsaker till problemen. En är den brand som drabbade företaget i augusti 2007, troligen sedan en kabelbrännare valt deras tomt vid Baragatan att jobba på. Hela lagret förstördes, natten innan ett stort antal komponenter skulle levereras till bygget. Ovana vid byggbranschen menar han också har spelat en roll, liksom företagets relativa litenhet: – Vi har fått betala ett högt pris för materialet, eftersom vi inte tillhör de stora förbrukarna. – Hade vi börjat om i dag hade det gått bra. Nu vet vi hur vi skulle ha gjort. – Lågkonjunkturen är vi inte drabbade av. Vi har väldigt mycket att göra på plåtverkstaden. Vi har köpt en ny tillverkningslinje, så vi kan producera billigt och bra. – Vi föll på mållinjen. Det gick nästan. Hade vi inte testat hade vi grämt oss för det. Just nu är det inte roligt, säger Tomas Johnsson: – Det är så många inblandade.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×