Elin Sahlin (främst) och Ida Lidslot

De sållas bort på grund av sitt kön

– En kille i min klass kom in på första försöket. Det kändes tufft när jag sökte utbildningen för tredje gången och ändå inte fick någon plats, säger Annie Wadenhorn, 26. Historien hon refererar till utspelade sig på Hvilans folkhögskola, som hon gick ut med högsta betyg. – Jag trodde sedan att han bara hade haft tur, men sedan förstod jag via medierna att intagningen var diskriminerande, säger Annie Wadenhorn. Efter en tid ringde Centrum för rättvisa upp henne och Annie Wadenhorn tvekade inte om att vara med och föra talan mot Lunds universitet. Ida Lidslot, 26, har en liknande berättelse. Hon läste in gymnasiet på Nordöstra Skånes folkhögskola, gick ut med bästa möjliga betyg, men kom inte in på psykologprogrammet. Hon har sökt sedan 2007. – Jag fick höra om de diskriminerande antagningsreglerna av Centrum för rättvisa. Jag trodde verkligen inte att det var så, utan bara att konkurrensen var hård, säger hon. Elin Sahlin, som för gruppens talan, är lika besviken. – Vi måste få samma chans som männen att göra vad vi vill med våra liv, säger hon.

Nyhetsbrev

×