Foto: Scanpix

Herta Müller får årets pris

Exakt klockan ett gick Peter Englund ut genom dubbeldörrarna med beskedet att Herta Müller hade tilldelats årets nobelpris i litteratur. ”Som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”, löd Svenska akademins motivering. Herta Müller är den tolfte kvinnan som har fått Nobelpriset i litteratur. Hon föddes 1953 i den lilla byn Niţchidorf i Rumänien som en del av landets tyskspråkiga minoritet. 1987 lämnade hon Rumänien efter problem med landets säkerhetstjänst Securitate. 1982 debuterade hon med romanen Niederungen. Herta Müller har tidigare belönats med bland annat Kafkapriset. Skånskans recensent Clemens Altgård tycker det är glädjande att Herta Müller fick priset. Framförallt för att hon tillhör en minoritet som tysktalande med rumänskt ursprung. – Hon blir en företrädare för alla som tillhör en minoritet. Den speciella erfarenheten ger en djupare dimension åt hennes författarskap.

Skånskans utsända befann sig på stadsbibioteket i Malmö. Där hade en uppsluppen skara litteraturintresserade samlats innan tillkännagivandet klockan ett. Ungefär femtio personer väntade spänt på att få höra namnet på årets Nobelpristagare i litteratur. När namnet Herta Müller tillkännagavs var reaktionerna glatt förvånade. Ingen som Skånskan pratade med hade läst författarinnan, de flesta hade heller inte hört talas om henne. Men det var inga sura miner. Bibliotekarierna var lättade att hennes böcker hade lagts fram på bordet i förväg. De lyckliga församlade som stod framför Müllers böcker nafsade snabbt åt sig dessa. Efter tio minuter var allt utlånat på svenska och tjugo beställningar hade kommit in.

På Hamrelius bokhandel i Malmö sålde alla Herta Müllers böcker slut på ungefär 15 minuter. Ägaren Gudmund Hamrelius är nöjd med årets val av pristagare. – Det kändes bra för hon är en berättare, säger han. Jag har själv inte läst henne, men hon är mycket intressant.

×