Malmö högskolas rektor

Tidskapsel fick
inleda byggprojekt

– Jag har varit med om många byggprojekt utomlands. Där tar man inget första spadtag, istället gräver man ner eller gjuter in en tidskapsel. Man ser framåt. Orden är Per Hansons. Han är projektchef, Skanska Öresund, för byggnaden som ska heta Bassängkajen. Vid gårdagens ceremoni kombinerades det första spadtaget med att gräva ner en tidskapsel. – Detta är bara symboliskt. Vi ska gjuta in kapseln i den en meter tjocka bottenplattan av betong sen, säger han. I tidskapseln låg bland annat högskolans kurskatalog, dagens tidning och några visitkort. – Det är lite som att skicka ut en bild i rymden. Vi har ingen aning om vart den hamnar men det är det som är spännande, säger Per Hanson.

Bygget ska bli ett miljövänligt kontorshus där bland andra Malmö högskolas rektor, Lennart Olausson, ska sitta. Centrala funktioner för högskolan och studentservice kommer också att flytta in. Det är en investering på 240 miljoner kronor och huset kommer att få en tydlig miljöprofil. Det ska bland annat uppfylla kraven för EU Greenbuildning-märkning. Det innebär att husets energianvändning blir minst 25 procent lägre än vad det står i Boverkets normer för nybyggda hus. Efter att rektor Lennart Olausson hade tagit första ”spadtaget” med grävskopan lade han också ner tidskapseln i gropen. Nu återstår två år innan huset ska vara klart för inflytt. – Två år av lidande innan vi kan flytta in. Men, vi ska nog härda ut, säger Lennart Olausson och ler.

Nyhetsbrev

×