Foto: Eva-Lisa Svensson

Ungdomar förstör 4H-gård

Skadegörelsen mot 4H-gården har pågått sedan den 13 juli. Nu har en anmälan om djurplågeri och skadegörelse lämnats in till polisen. I måndags kväll när två tjejer var på gården för att ta hand om sina kaniner upptäckte de ett gäng pojkar som var i färd med att kasta sten och äpplen på hästarna och åsnorna i hagen. När de sa åt dem att sluta blev stämningen hotfull varpå tjejerna inte vågade vara kvar på gården. Under kvällen förstörde pojkgänget stora delar av gårdens trädgårdsland. Där det tidigare växte rädisor, potatis och sallad är jorden torr och förstörda plantor ligger slängda runt omkring.

Staketet som omger odlingen hade sparkats ned och låg inslängt i buskarna tillsammans med posten som stulits från brevlådan. Hästarna och åsnorna har efter incidenten varit skygga och visat tecken på att det skrämts rejält. Karolina Salbut som är gårdsföreståndare är trött och besviken på förstörelsen och djurplågeriet. – De som förstör på det här sättet förstår inte vikten av sin gärning. Hur kan man tycka att det är kul att kasta stenar på en häst?, säger Karolina Salbut. Djuren har som tur är inte fått några synliga skador men de mår väldigt dåligt när de blir så här skrämda, berättar Karolina Salbut. Det är inte första gången som 4H-gården i Oxie råkar ut för förstörelse och djurplågeri. För en månad sen krossades alla lampor på gården och hundbajs var in-smetat på dörrar och handtag. Tidigare när barnen varit ute på ridtur har gäng gömt sig i buskarna och skrämt hästarna och barnen när de ridit förbi. Det har äventyrat framför allt barnens säkerhet men även hästarnas hälsa. Karolina Salbut hoppas på att föräldrarna i området är extra uppmärksamma och förmedlar den informationen som 4H-gården har gått ut med i hopp om att få stopp på förstörelsen. – Tyvärr har inte engagemanget från föräldrarna varit så stort, men vi hoppas det blir ändring på det hädanefter, säger Karolina Salbut.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×