Gatuprostitution fortfarande ett problem

Marco Vega, informationsansvarig för Malmö stads prostitutionsverksamhet berättar att man sett en ökning av gatuprostitutionen under det första kvartalet. – Nio nya ansikten har vi kunnat identifiera. Men eftersom den minskade rejält under förra året ligger den på ungefär samma nivå som den gjort under lång tid. Malmö stad har med inspiration från dansk prostitutionsverksamhet satsat på information och säkerhet för de prostituerade som själva söker hjälp. – Många prostituerade har dåliga erfarenheter av socialtjänsten. Vi försöker arbeta respektfullt mot de som valt att sälja sex. Hittills har man delat ut ett femtioltal så kallade preventionspaket till prostituerade över 18 år. Det innehåller allt ifrån minttabletter och resetandborste, till överfallslarm och kondomer. Paketet har fått mycket kritik, men även positiv respons.

– Många menar att man uppmuntrar prostitution genom att ge prostituerade ett sådant här paket, men om man läser säkerhetsguiden kan man se att den är avskräckande, helt enkelt genom att den beskriver verkligheten om vilka faror som finns. Hur tänkte man när man valde att lägga i sådant som minttabletter? – Vi ville visa att vi vet att det finns en person bakom prostitutionsstämpeln. Vem som helst kan vilja ha minttabletter. Marco Vega pekar på att prostitution är en handling och att det därför inte ska ses som en identitet. Det gäller även sexköpare. – Det är någonting man gör, som att gå och köpa mjölk. Och därför något som man också kan sluta göra. Är nästa steg en legalisering av prostitution? – Det är en sexualpolitisk fråga som jag inte kan ta ställning till. Vi arbetar enligt regeringens riktlinjer som de ser ut nu. Och många av de problem som vi arbetar med, till exempel missbruk, försvinner inte om prostitution görs legalt. Marco Vega menar att antalet gatuprostituerade har minskat sedan sexköpslagens inträde, men att det är svårt att veta om det beror på lagen eller på kommunens ökade insatser. – Det jag kan säga är att våra insatser hade behövts oavsett sexköpslagen.

Dagens fråga

MFF har sju poäng ned till tvåan Djurgården. Blir det nytt SM-guld för Malmö?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×