efterlyser bättre arbetsmiljö på Lunds universitet. Foto. Stefan Olofson

Mobbning och rädsla på Lunds universitet

– Äntligen har någon haft modet att markera var gränsen går för hur vi ska bete oss på vår arbetsplats. Det är bra att vi får en debatt och diskussion nu. Det som Ulfur dragit i gång är en personlig tragedi för både honom och de uthängda. Jag hoppas att detta kan bidra till en bättre arbetsmiljö för alla på sikt. För det behövs verkligen, säger Stina Oredsson. Som forskare måste man hela tiden jaga forskningsmedel. Alltför många rättar in sig i maktsystemet och skrubbar någon annans rygg för att ta sig fram. – Bara för att man är professor är man inte bättre på etik och samspel med kollegor än andra yrkesmänniskor. En professor har inte rätt att säga vad han vill, säger Stina Oredsson. Hon tycker att cheferna försöker göra ett bra jobb, men de blir ofta motarbetade. Folk med starka viljor kan inte acceptera ett beslut. – Bara för att man är chef ska man inte stå ut med allt. Inom sjukvården har man kommit längre, tycker Stina Oredsson. – Läkarna har varit tvungna att böja sig på grund av att kvinnorna har kommit fram. Manliga maktstrukturer har brutits ner. När fler kvinnor kommer in i systemet blir det bättre. Vi kompletterar varandra. Men det krävs även att universitets- och fakultetsledningarna tar sitt ansvar. – Dekanus Torbjörn von Schantz har vågat. Och det var på tiden. Vår fakultetsledning borde slagits mer för att få ihop institutionens ämnen tidigare, tycker Stina Oredsson. Universitetet lider brist på undervisning i etiska regler på arbetsplatsen. Där är fullt med starka människor som har svårt att ge upp sin vilja. I en sådan miljö är det nästan fritt fram att göra som man vill och köra över andra. – Ulfur, som jag gillar personligen, har för mycket makt och han använder den fel. Eftersom han dessutom är pensionär kan han ägna all tid till att kämpa för sin sak. Det gör alla inblandade till offer i slutändan, säger Stina Oredsson. Hon vet att hon rör vid en mycket känslig punkt när hon går ut offentligt med sina synpunkter. – Många pratar i kafferummet, men kommer inte längre. Det stör mig något oerhört. Man ska inte vara rädd att säga sanningen. Det är bara vi själva som kan göra något åt det. Och det behövs på Lunds universitet.

Dagens fråga

Följde du Guldbaggegalan?

  • Nej (91%, 946 Röster)
  • Ja (9%, 99 Röster)

Antal röster: 1 045

Loading ... Loading ...

Youplay

×