riskerar att skadas

Professorstrid i Lund ger internationell genklang

Samtidigt öppnar dekanus Torbjörn von Schantz dörren för att Ulfur Arnason ska få stanna kvar på institutionen. Efter ett stormöte med anställda på institutionen i morse krävde många att beslutet ska omprövas. – Ulfur Arnason får nu möjlighet att i en ursäkt förklara skillnaden mellan sakkritik och personliga påhopp och att de som drabbats av kritiken uppfattar det som allvarligt menat från hans sida. Det omfattar även de som ska arbeta med honom framöver, säger dekanus för naturvetenskapliga fakulteten Torbjörn von Schantz. Han tycker att mötet med de anställda var bra. Många krävde att beslutet att sparka Ulfur Arnason ska förankras i fakultetsstyrelsen innan beslutet verkställs. – De flesta ansåg att Torbjörn von Schantz handlat fel. Agerandet är fel och sänder ut signaler till anställda om att det är farligt att kritisera och att det kan leda till att man får sparken. Så ska det inte vara på ett universitet, säger professor Bengt Widegren, som var med på mötet. Genom att världens mest ansedda och spridda vetenskapliga tidskrift Nature tar upp konflikten och universitetets agerande mot Ulfur Arnason, kan det få till följd att internationella sponsorer till universitetet och utländska studenter som planerar att studera i Lund, drar öronen åt sig. – Det är inte bra. Även om dekanus har rätt att fatta egna beslut bör den här frågan avgöras av fakultetsstyrelsen, säger Bengt Widegren.

Dagens fråga

Följde du Guldbaggegalan?

  • Nej (91%, 946 Röster)
  • Ja (9%, 99 Röster)

Antal röster: 1 045

Loading ... Loading ...

Youplay

×