Oroade professorer
kallar till stormöte

– Ulfur Arnasons brev kom till mig. Jag har kollat upp hur det ligger till och har inget att erinra. Jag har all respekt för områdets handläggning av saken. Detta är dekanus Torbjörn von Schantz ansvar och jag tänker inte agera mer, säger Per Eriksson. Upprinnelsen till konflikten på institutionen för Cell- och organismbiologi är Ulfur Arnasons hårda kritik av det sätt som en fyrmannagrupp skött nedskärningar på. Tre toppforskare har varslats om uppsägning. Ulfur Arnason beskriver det som en ”attack mot den Lundensiska biologin” och tar upp brister på kompetens inom de ämnen som gruppens personer representerar. Gruppens egna ämnen skonas från besparingar medan genetik, zoologi och zoofysiologi dras ner. Gruppmedlemmar anklagas för att vara jäviga och att handläggningen strider mot lagen. Ingen av de varslade har informerats. Hanteringen beskrivs som maktmissbruk, censur och åsiktsförtryck. Arnasons brev till universitetsledningen slutade med att råden på fakulteten med Torbjörn von Schantz beslutade slänga ut honom från hans arbetsrum. Ulfur Arnason anklagas för personangrepp och osakliga påståenden, vilket är orsak till att han ska bort. Professorn i zoologi, Sven Axel Bengtsson, har kallat samtliga biologiprofessorer till ett möte på torsdag för att diskutera ledningens agerande mot Ulfur Arnason. – Många är oroade och tycker det är märkligt att fakultetsledningen kastar ut en medarbetare på det här sättet. Vi är vana vid att bemöta argument. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina år på universitetet. Vi tänker på framtiden och oss själva. Mötet ska utröna om professorerna kan göra något för att vända på saken. Torbjörn von Schantz har förklarat att han haft rektor bakom sig i beslutet att kasta ut Ulfur Arnason. – Vi har inte hört något från rektor i frågan hittills, säger Sven Axel Bengtsson. Många ställer sitt hopp till att Per Eriksson ska inta en kritisk hållning till fakultetens agerande mot Ulfur Arnason. Men det gör han inte. Per Eriksson är tydlig till Skånskan: – Jag respekterar handläggningen av ärendet.

Dagens fråga

Följde du Guldbaggegalan?

  • Nej (91%, 946 Röster)
  • Ja (9%, 99 Röster)

Antal röster: 1 045

Loading ... Loading ...

Youplay

×