Internet är ett torg där allting händer

En av de första och största satsningarna på nätet när internet-eran nådde Sverige i mitten på 1990-talet hette Torget, ägt av Posten. Ett antal stora aktörer inom kommunikationsområdet startade en kapplöpning på att bli störst på nätet. Posten plöjde ner hundratals miljoner i det nya mediet för att snabbt etablera sig som ledande aktör. På torget skulle alla slags intressanta nättjänster finnas. Men det slutade med ett fiasko, kanske för att ett statligt företag som tidigare varit ett ämbetsverk inte har den anarkistiska företagskultur som är nödvändig för att lyckas. Efter att ha sålts vidare och bytt namn är numera Torget nerlagt. Egentligen är det märkligt. Namnet, Torget, var lysande. Begreppet sa vad nätet i praktiken handlar om, det är ett enda stort torg där människor möts, för seriösa samtal, skvallrar, gör affärer, letar partners, lånar och byter grejer med varanda, driver försäljning, ja rätt likt vad torg alltid har symboliserat genom historien.

Den stora debatten det senaste åren har gällt illegal fildelning. Det illustrerar på ett tydligt sätt beslutsfattarnas dilemma, de förstår inte riktigt vad internet är, att det är det där torget där allting händer dygnet runt och det mesta sker oreglerat. Efter att några veckor ha skrämt fildelarna via Pirate Bay-domen har fildelarna gjort exakt det som man kunde förväntat sig, gått till ett annat torg, och fortsätter sin illegala fildelning. Nu med anonyma adresser. Och så kommer det att fortsätta tills politikerna slutar att backa in i framtiden.

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×