”Man kan inte smäda människor”

Dekanus Torbjörn von Schantz avfärdar kritiken om att sparåtgärderna har snickrats samman av personer som är ute efter att rädda sina egna ämnen. – Prefekten har inte varit jävig. Informationen har kommunicerats helt enligt regelboken. Personerna i interimsgruppen som tagit fram sparåtgärderna är mycket kompetenta och har gjort noggranna överväganden utifrån en helhetssyn på verksamheten. Torbjörn von Schantz har en enig fakultetsledning bakom sig. – Det var inget lätt beslut att ta. Jag känner Ulfur Arnason. Han är en av de mest internationellt kända forskare som Lunds universitet haft. Nu har ha satt i gång en process. Frågan är vad som är fritt fram att säga. Anklagelser, smädanden och osakliga påhopp är vardagsmat inom akademins högre sfär, menar Torbjörn von Schantz. Sådant kommer fram när beslut om förändringar och nedskärningar är aktuella. Han förvånas över hur långt människor kan gå och beklagar att fakulteteten tvingats ta beslutet att frånta Ulfur Arnason hans arbetsplats. Blev de varslade forskarna och deras ämnesområden informerade om fyrklöverns sparförslag? – Nej, det blev de inte. Växtbiologin har redan så små resurser att det inte hade gått att spara i det området. Valet föll på genetik och zoofysiologi, som fortfarande har goda resurser att arbeta vidare. Det har inte varit tal om jäv eller brott mot några lagar.

Dagens fråga

Följde du Guldbaggegalan?

  • Nej (91%, 946 Röster)
  • Ja (9%, 99 Röster)

Antal röster: 1 045

Loading ... Loading ...

Youplay

×