Tungt svenskt guldhopp

Johnny kommer att gå in med 330 kilo på stången. En vikt som han är helt säker på att klara. – Det är en vikt som jag klarat ett otal gånger på träning och klarar jag den inte Luxemburg har jag inte på VM att göra och en sådan miss är ett fiasko, men det finns inte att jag ska missa. Jag åker ned för att lyfta om guldet, säger Johnny Wahlquist. – Man skulle kunna likna det vid höjdhopp. Stefan Holm var säker på 2,30 den höjden skulle kunna motsvara trehundratrettio kilo i bänkpress. Förra året klarade Johnny 325 kilo vid VM, men förlorade guldet mot en lättare motståndare, som också han klarade samma vikt. – Jag tippar att guldet ligger och väntar någonstans mellan trehundratrettio och trehundrafyrtio kilo. Året har börjat bra för den skånske tungviktaren med EM-guld och guld i bänkpressmomentet vid styrkelyfts-VM i Kanada. – Den formen har jag konserverat. Jag är i toppform och min kapacitet är stor. Jag är ganska säker på lyft på upp till trehundrafemtio kilo och sannolikt kommer guldkampen att stå mellan mig och japanen Daisuke Midote. Japanen har pressat upp 360 kilo, vilket är världsrekord, i bänkpress. Johnny bor i Simrishamn, men tävlar för ASK Eskilstuna sedan fem år tillbaka. Klubben står för resor, men annars är det Johnny själv som får jaga sponsorer. Däremot sker i stort sett all träning i Simrishamn. – Mina föräldrar, som stöttat mig på alla sätt och vis, börjar bli gamla och jag behöver någon annan som hjälper mig ekonomiskt. – Jag får en hel del utmärkelser och medaljer, men de ger inga pengar. Jag är ju ändå en världsmästare och det har inte Simrishamn så många av så visst borde de ställa upp lite för mig. Fram till förra hösten spelade TV4 in en dokumentär om Johnny Wahlquist. En dokumentär som skulle ha sänts under 2008. – Då var tydligen klippningen inte klar. Vad jag nu har hört kommer den till hösten i två delar, men hur ska de redovisa mina guld från tidigare i år? I måndags gjorde Johnny sista träningspasset i Bollhuset i Lund och i dag åker han ned till Luxemburg för att fixa en guldmedalj på lördag.

×