John Annas driver Johns Antikvariat i Ystad sedan ett knappt år tillbaka. Åtskilliga tusen böcker samsas här på hyllorna. John är också ordförande i föreningen Antikvariaten på Österlen. Foto: Gabriella Schulz

En annorlunda mässa

– Jag kan inte utlova några femhundraåriga fynd, men de kan finnas, säger John Annas, ordförande i föreningen Antikvariaten på Österlen som anordnar en bokmässa i Klosterkyrkan nästkommande helg. Han har sitt eget lilla antikvariat på Stora Västergatan. Tio tusen böcker samsas på hyllorna där. Åtskilliga tusentals böcker därtill finns hos de många antikvariaten i sydöstra Skåne. Ja, de är så många att de för några år sedan gick samman i en förening. Härförleden knäckte John Annas förslaget om en bokmässa. – Jag tänkte att det kunde vara en kul idé att få chansen att visa upp sig. Det är inte alla antikvariat som har fysiska butiker. Många säljer bara via nätet. – Har man en mässa får man träffa varandra i verkligheten, både kunder och sinsemellan. Förmodligen så kommer vi bokhandlare handla rikligt av varandra också. Många antikvariat är mer eller mindre nischade. John Annas har ingen särskild nisch, men väljer böcker med omsorg. Den allmäna trenden är att folk köper handböcker som aldrig förr. – Böcker om hur man gör saker; bygger sitt hus, bygger sin kropp, lagar maten och så vidare. Sånt finns det gott om. Sämre ställt är det med den skönlitterära genren. – Skönlitteratur har gått tillbaka mycket på senare tid och gör så fortfarande, enligt John Annas. Orsaken är bland annat, menar Annas, att de stora förlagen satsar på ”säkra kort” som redan etablerade författare och till exempel hyllade nobelpristagare. Utbudet blir därmed ganska så smalt. Men det finns en motrörelse: – Det är mycket lättare att ge ut böcker idag än vad det var förr. Det finns många små bokförlag som säljer enbart via nätet. Ett 20-tal antikvariatmedverkar i bokmässan i Klosterkyrkan nästkommande helg. Och säg nu inte att detta är som att svära i kyrkan: – Klosterkyrkan ägs av kommunen och fungerar numera ofta som utställningslokal, framhåller John Annas.

Dagens fråga

Vilken festival går du helst på i sommar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×