samtalar med 23-åringen och advokaten Jan-Anders Hybelius under häktningsförhandlingen i sessionssalen i polishuset. Foto: Jonas Andersson

23-åring häktad
för DC-kravaller

Vice chefsåklagare Bo Birgerson ändrade i sista stund rubriceringen från att 23-åringen skulle ha deltagit i kravallerna till att även innefatta att han också ska ha anfört, det vill säga haft en mer pådrivande roll i upploppet. Vid den våldsamma sammanstötningen med polisen kastade maskerade personer i folksamligen utanför Baltiska hallen stenar och fyrverkeripjäser och vandaliserade polisbussar. 23-åringen häktades på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke. Vice chefsåklagare Bo Birgerson menar att risken är överhängande att 23-åringen från Jönköping skulle försvåra utredningen genom att undanröja bevis, något som även tingsrätten ansåg. – Bevisningen mot mannen bygger på bildmaterial och från uppgifter som kommit fram från förhör med poliser som var på plats. Det finns ingen utomstående bevisning, säger Bo Birgerson. 23-åringen förnekar brott och har inte velat prata alls med polisen. Hans advokat Jan-Anders Hybelius tänker överklaga häktningen. Hybelius bedömer inte risken att hans klient ska försvåra utredningen som särskilt stor. – Vi kommer att överklaga. Jag har sällan sett en mindre kollusionsfara, med tanke på att åklagarsidan hänvisar till så mycket dokumentation, säger Hybelius. Förhandlingarna skulle ha inletts klockan 10.30 på fredagsförmiddagen men sköts fram till klockan 13.00. Efter förhandlingens inledning stängdes dörrarna för press och åhörare. Vid 13.30-tiden meddelade tingsrätten sitt beslut. När 23-åringen greps var han anhållen i sin frånvaro. Polisen misstänker att 23-åringen är identisk med den av demonstranterna som klättrade upp på ett polisfordon och började sparka sönder blåljuset – rakt framför tv:s kameror. Bilderna från angreppet mot fordonet kablades ut över stora delar av världen. Redan i onsdags häktades mot sitt nekande en 22-årig man för att ha lett det våldsamma upploppet. Även han nekar till att ha deltagit i våldsamheterna. Polisen ska ha identifierat ett tiotal personer som var inblandade i bråken utanför Baltiska hallen i Malmö. Åtalet mot de två männen ska vara väckt senast 25 mars klockan 12.

Dagens fråga

Har du dåligt närminne?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×