Foto: Jörgen Johansson

Över hundra aktivister togs om hand

17.00 Allt är åter lugnt runt Baltiska Hallen och Stadionområdet. Området bär tydliga spår av dagens oroligheter, men de aktivister som inte omhändertagits av polis verkar ha lämnat området och lugnet har lagt sig åtminstone för stunden. 16.13 Runt nittio personer omhändertas vid Dalaplan enligt polislagens trettonde paragraf och transporteras iväg. Insatschef Mats Thimgren sammanfattar dagen som ”relativt lugn dag med en del mindre våldsinslag, som främst varit riktade mot polisen”. Thimgren berättar också att så många som ett trettiotal personer gripits tidigare under dagen. En del av dem är misstänkta för våldsamt upplopp. Sammanlagt har alltså över hundra personer tagits omhand under dagen. – De omhändertagna kommer att tas in för att eventuellt kunna identifieras, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen. 15.46 Polisen försöker omringa ett hundratal aktivister i närheten av Dalaplan. Hittills är fyra personer gripna och ett tiotal frihetsberövande. Åtalspunkterna är inte klara än, men det rör sig bland annat om förberedelse till grov misshandel och våld mot tjänsteman.

Inga poliser ska ha kommit till skada, men enligt Calle Persson, informatör vid Skånepolisen, kan andra ha skadats. – Jag fick information om att någon hade skadats av en smällare under tåget, men jag vet inte om det var allvarligt, säger han. 15.15 Demonstrationerna vid Baltiska är upplösta. Det är lugnt på platsen och folk börjar bege sig hemåt, berättar Andreas Lovén. Enligt uppgifter från polisen har tre personer gripits och två omhändertagits. 15.10 Oroligheter rapporteras vid Annebergsskolan, och flera polispatruller sänds till platsen. Utryckningen resulterar dock inte i några sammandrabbningar. 14.55 Det börjar lugna ner sig runt Baltiska hallen och folk börjar droppa av. Flera polisstyrkor förflyttar sig nu också från platsen. Enligt uppgifter ska en grupp aktivister ha samlats vid Annebergsskolan, på den plats där ett femtiotal demonstranter i går genomförde en manifestation. 14.51 Polisen lyckas avvärja attacken som inte alls blev så kraftig som väntat. Polisen griper ytterligare en person, säger Skånskans Andreas Lovén. – Han är gripen för brott – oklart vilket, säger en polis när den maskerade aktivisten förs in. 14.40 Polisen fattar nytt posto bakom piketmuren och färväntar sig en ny framstöt från aktivisterna. – Det kan braka loss när som helst igen, säger en polis till Skånskans reporter. 14.31 Polisen frihetsberövar minst en aktivist i närheten av Stadionområdet, mellan Athleticum och Kombihallen. Läget beskrivs annars som ”förhållandevis lugnt” 14.20 Ett tiotal aktivister har klättrat upp taket av Athleticum och polisen försöker få ner dem. 14.15 Flera aktivister uppges ha frihetsberövats alternativt gripits. 14.12 Polisen har gjort en framstöt mot aktivisterna med dragna batonger, som skingrats bland övriga demonstranter och försvinner i mängden. – Det har lugnat ner sig en aning nu. Talarna har kunnat börja, något försenat, och det första bandet, Art Made, har också spelat, säger André Jönsson. 14.01 Poliserna försöker ringa in aktivisterna, med dragna batonger och bilar. Man har bildat en ring av hästar och bilar runt aktivisterna. En polis drar också vapen. 13.57 Polisen har slagit värn bakom en mur av svarta piketbussar. och utsätts för sten- och flaskkastning. En aktivist har hoppat upp på bussarna och sparkar sönder sirener. Aktivisterna försöker ideligen att bryta sig igenom värnet av bussar, men lyckas inte. – Poliserna ser märkbart rädda ut, säger Skånskans reporter på plats. 13.45 Polisen attackeras av hundratals autonoma vid Stadionområdet. Aktivisterna kastar stenar och flaskor och skjuter raketer mot polis. Polisen har gjort en mur av piketbussar mellan sig och aktivistern, och de autonoma försöker att bryta igenom i flera omgångar. – Arrangörerna vädjar i högtalarna till de autonoma att sluta bråka, säger André Jönsson.

13.43 Demonstrationståget har nått Stadionområdet. – Polisbussar kör nu runtom ”det svarta blocket” och försöker ringa in dem. De autonoma går och slår på bussarna och smäller hemmagjorda bomber. Polisen gör fortfarande ingenting, säger Skånskans André Jönsson. 13.29 Främre delen av tåget når Pildammsparken. Det svarta, maskerade blocket går ungefär mitt i tåget och kastar färg mot civilpoliser. Polisen ingriper dock fortfarande inte. – Polisen uppskattar att det är mellan 4 000 och 5 000 i tåget nu, säger André Jönsson. 13.10 Tågets främre del har nått Operahuset, och svarta blocket har kommit till Triangeln. De maskerade kastar smällare längs med tåget.

12.55 Tågets främre del har nått Triangeln, medan den maskerade ”svansen” uppehåller sig i höjd med Södertull. Man skanderar slagord som ”Bojkotta Israel!” och ”Länge leve Palestina!” 12.45 När bakre delen av tåget passerar Åhléns på Södergatan, kastar man färgbomber på varuhuset och rökfyller gatan med hjälp av bengaliska eldar. – Det är gott om civila poliser runt tåget, men förvånansvärt få uniformerade, säger Skånskans reporter André Jönsson. 12.31 Tåget är i rörelse. Mellan 4000 och 5000 personer har nu anslutit och demonstrationståget rör sig från Stortorget under ljudligt skanderande.

11.45 En grupp autonoma har förskansat sig på Stortorget under parollen ”Det är vi som bestämmer”. Pehr Garthon och Dror Feiler har talat och krävt att Israels ledare ska ställas inför domstolen i Haag. 11.35 Folk börjar samlas och ansluter i stora grupper. – Jag uppskattar att här är runt 2000 personer nu, säger Skånskans Andreas Lovén. 11.00 Det är oväntat lugnt på Stortorget. Några demonstranter vecklar ut banderoller och förbereder inför dagen. – Jag uppskattar att här är ungefär 400 personer i ett lättare duggregn. Det spelas lite musik, men inga slagord ännu. Några dialogpoliser går runt i folkmassan och talar med folk. Här är mycket lugnt, säger Skånskans André Jönsson.

Dagens fråga

Efter terrordåden: Är du rädd för folksamlingar?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×