Dennis Andersson vill "Stoppa matchen". Foto: Ulf Johansson

Säkerhetsstyrkor
från Israel till Malmö

Malmöpolisen har de senaste veckorna haft en intern diskussion om Israel tänker sända egna säkerhetsstyrkor till matchen. Mats Thimgren, polisens insatschef, tror att så blir fallet – åtminstone om Israels ambassadörer från Köpenhamn och Stockholm kommer dit.

nu har jag har inget svar på om säkerhetsstyrkor kommer och om de i så fall är beväpnade. Mats Thimgren säger att beslutet om att tillåta beväpnad israelisk säkerhetspersonal ligger ”högre upp”. –Ett sådant beslut tas troligen i justitiedepartementet. Vi får i så fall information i ett senare skede.

chef för planeringsstaben, tror också att det kan bli aktuellt med israelisk säkerhetspersonal i Malmö. – Inga poliser, men livvakter och säkerhetsvakter kan komma. Vem för i så fall befälet över israelisk säkerhetspersonal under matchdagarna? – Då får vi berätta hur vi vill ha det.

med egna säkerhetsstyrkor till Sverige måste de gå via säpo. –Vi kommenterar inte om det kommit någon sådan förfrågan från Israel. Det är ändå Skånepolisen som utfärdar vapentillstånd och det är deras uppdrag att matchen kan genomföras på ett säkert sätt, säger Anders Tagesson, vid säkerhetspolisens informationssekretariat. Han betonar att det är svensk polis som för befäl, även om det finns utländsk säkerhetspersonal. Ansvaret för det israeliska lagets säkerhet vilar också på den svenska polisen, inte på säpo eller utländsk säkerhetspersonal. – Skånepolisen får göra en hot- och riskbedömning och anpassa insatsen efter det.

politisk aktivist från Göteborg, har varit med om flera demonstrationer mot Israel i idrottssammanhang. Han säger att han bevittnat beväpnade israeliska säkerhetsstyrkor vid flera tillfällen, till exempel vid en EM-match i basket i Norrköping 2003. – Expressen skrev om det då. Det kommer helt klart att finnas beväpnade israeler i Malmö. Israeliska idrottsmän åker inte utan skydd, i synnerhet inte nu. Kriget i Gaza gör att polisen ser matchen som en högrisksituation. Polisens kriminalunderrättelse arbetar med att skapa en hotbild och hur många personer som kommer till demonstrationerna. – Vi har med i bedömningen att det kan bli stökigt, säger Roger Karlsson, stabschef.

Dagens fråga

Elcykeln är årets julklapp, skulle du vilja köpa en?

  • Nej (74%, 330 Röster)
  • Ja (26%, 115 Röster)

Antal röster: 445

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×