på Maf:s scen 3 i vår. Premiär 6 februari. Foto: Lina Sparring

Dunderklumpen
på scen i Malmö

Teaterfolket brukar varje år spela en familjeföreställning och har avverkat bland annat Pinocchio, Trolltider, Askungen, Pelle Svanslös och senast, förra året, Klas Klättermus. – Vi har haft Dunderklumpen i bakhuvudet i flera år, eftersom vi tycker det är en så rolig historia. Och nu är det dags, säger producenten Lisbeth Jönsson. Gruppen gör nu en egen version baserad på Beppe Wolgers och Per Åhlins delvis animerade film med musik av Toots Thielemans. – Vi har gjort om texten lite, men vi har inga extra melodier, säger Lisbeth. Precis som i filmen handlar det om Dunderklumpen, ett troll, som känner sig ensam och gärna vill ha vänner. Han ger sig ut på jakt och hittar ett barnrum. Där inne blåser han liv i en pojkes leksaker och tar dem med sig. Pojken följer efter för att försöka ta tillbaka sina saker.

– Vi följer filmen ganska väl, men vissa skeenden har vi inte med. Allt som passar in en film passar ju inte på scenen och vi har kortat ner historien lite. Dunderklumpen har tidigare spelats i teaterversion i Jämtland, men det är första gången den iscensätts i Malmö. Filmen kom 1974. Tror du att dagens barn vet vem Dunderklumpen är? – Ja, det tror jag. Vi har märkt att många föräldrar minns filmen från sin barndom och har fört den vidare till sina barn. Den finns ju också som bok och har kommit ut på dvd, så vi tror att barn känner väl till den. Sedan i september har Teaterfolket repeterat på Malmö Amatörteaterforum, Maf. – Nu är det fullt tryck. När det är amatörteater och alla har jobb vid sidan om tar det en stund innan allt är på plats, men det är roligt att bygga framåt och det blir speciellt när man kommer till målet. Det är inte bara Teaterfolket som spelar på Maf:s scener i vår. – Det händer extra mycket här i år. Vi har fullbokat på alla scener ända till juli.

Bland annat spelar Studioteatern Varför skäms du, som handlar om alkohol och existens 18-20 februari. Studentteatern spelar Gökboet 13-22 februari och i samarbete med Studioteatern blir det möjlighet för intresserade att prova på teater under sportlovet, i tre olika åldersgrupper. – Vi har också terminskurser och helgkurser med start i februari. I år har vi fler helgkurser än vanligt, och de handlar om allt från kroppsspråk till Shakespeare, säger Lisbeth Jönsson. Fakta: Dunderklumpen i Joakim Larssons regi spelas 6 februari till 1 mars, totalt 20 föreställningar på Maf:s scen 3. Medverkande är Johan Larsson, Viktor Hallbeck, Josefin Larsson, Jan Mårtensson, Angelika Roos, Philip Lithner, Hedvig Becke, Linus Ask, Birgit Nissen, Alinn Hasslert, Elin Wrethov, Stefan Johansson.

×