Folk stod i kö för att ta nattvarden vid den katolska mässan i Sankt Petri kyrka. Foto: Eva-Lisa Svensson

Fullsatt vid nyårsmässa för skånska katoliker

Det var stämningsfullt i Petrikyrkan när katoliker och andra troende vandrade dit för att tända ljus och delta i mässan. Alla stod upp när en procession med präster, korgossar och biskop Anders Arborelius tågade in, rökelser tändes och alla sjöng med i ”Så kom låt oss tillbedja vår Herre och Gud”. – Att gå i nyårsmässan hör till traditionen och det är ett trevligt sätt att ta emot nyårsbudskapet, umgås ekumeniskt med vänner och bekanta och samtidigt be för dem som har avlidit och dem som finns med oss nu, säger Ilona Lundborg, som besökte mässan tillsammans med vännerna Rolf Tegstam och Kerstin Ekblad.

De och många andra i alla åldrar som hade samlats i kyrkan fick höra texter från Bibeln om Jesus födelse i Betlehem och hur Gud sändes sin son för att rädda världen. Men framförallt tillägnas mässan Jesus Moder Maria och den förbön och hjälp som hon ger människor över hela världen. – I dag lever vi i en stressad tid i ett högt tempo. Då behöver vi tid för eftertanke och stillhet för att hitta en inre frid. Bönen och meditationen är bra medel för att uppnå detta. Samtidigt finner vi i en tröst i att Maria sörjer för oss och att det kristna budskapet från julevangeliet ger oss kraft att gå vidare på det nya året, sa Anders Arborelius i sin predikan. Han upprepade också påven Benedictus XVIs nyårsbudskap om att bygga fred i världen genom att bekämpa fattigdomen. Några exempel på krigs- och orosområden är Gaza och Kongo. Frågan som ställdes var om vi i Sverige kan göra något för världsfreden?

– Det finns många sätt som vi kan agera på för att bekämpa fattigdomen och därigenom våldet. Ett exempel är Rosengård där vi kan bidra med en dialog med människorna som bor där. På samma sätt kan vi söka fredliga lösningar i familjen, på arbetsplatsen och bland grannarna. – På en global nivå kan vi skänka pengar till fattiga men också bidra till att minska orättvisorna så att klyftorna mellan människor inte leder till våld. Här hemma bör vi jobba med att minska segregationen och öka integrationer mellan olika grupper i samhället. Man måste vara uppfinningsrik för att kunna umgås på ett fredligare sätt, menade Anders Arborelius. Freden symboliserades också när samtliga i kyrkan tog varandra i händerna innan de gick fram för att ta nattvarden till tonerna av ”Jul Jul strålande Jul”. Mässan avslutades med att biskopen önskade var och en ett Gott nytt år.

Dagens fråga

Har du grillat i trädgården än?

  • Nej (77%, 628 Röster)
  • Ja (23%, 185 Röster)

Antal röster: 813

Loading ... Loading ...
×