Asfalten vid Persson & Gustavsson i Södra Sandby sprack av jordskalvet.
Foto: Joakim Stierna

Jordskalv väckte Sydsverige

– Det är ett mycket kraftigt skalv för att vara i Sverige, säger Bödvarsson. Enligt svenska beräkningar var epicentrum för jordskalvet en kilometer öster om Sturups flygplats, Malmö airport. Skalvet uppstod på 18 kilometers djup, uppger Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala för TT. Att de svenska uppgifterna om epicentrum skiljer sig från de som tidigare lämnats från amerikanska National Earthquake Information Center (NEIC) är inte så konstigt, understryker han. Svenska nationella seismiska nätet har tillgång till data från fler lokala mätstationer. Han var på tisdagsförmiddagen inte färdig med beräkningen av skalvets styrka. Enligt det första beskedet från NEIC ska skalvet i Sydsverige ha varit i storleksordningen 4,7 på Richterskalan. Senare uppgav ett europeiskt center, Centre Sismologique Euro-Méditerranéen, att det hade styrkan 4,8. Dessa beräkningar är delvis gjorda utifrån uppgifter från de 60 mätstationer som finns i Sverige. – Vi levererar data till dem, men de har inte tillgång till uppgifter från alla våra stationer, säger Reynir Bödvarsson. Larmnumret 112 överbelastades snabbt av alla som ringde för att fråga om skalvet. Räddningstjänsten Syd meddelar att man inte har genomfört några räddningsinsatser med anledning av jordskalvet. – Vi uppmanar att inte använda nödnummer 112 för annat än i nödsituationer, säger Linus Eriksson, räddningschef i beredskap i ett pressmeddelande. Även Köpenhamn och Nordsjälland drabbades, rapporterar Ritzau. Morgonens jordskalv kändes av även i Halland. Så långt norrut som till Halmstad skakade möbler och marken, rapporterar TV4 Nyheterna Halland. Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att huvudstadsområdet och Nordsjälland klockan 6.20 på tisdagsmorgonen drabbades av en omfattande skakning. Det varade i cirka fem sekunder och kändes i Köpenhamn, Snekkersten och Solröd. Flera byggnader i centrala Köpenhamn skakade.

Skånskan och Norra Skåne har fått rapporter från bland annat Hässleholm, Lund, Staffanstorp, Malmö och Tomelilla, där människor vaknat av skalvet. Hugo Rosvall i Tomelilla satt vid frukostbordet när det började skaka. – Först trodde vi att det var värmepannan i källaren som höll på att flyga i luften, säger han. Grannarna har samlats på gatorna och diskuterar det inträffade. – När man har förstått att det inte var så allvarligt så är det en häftig sak att vara med om. Men det får en att tänka på dem som drabbats värre.

Leif Lindström, som bor i Lönhult, norr om Tomelilla, hörde ett muller innan hela huset började skaka. – Porslinet i skåpen skakade, och jag sprang ut. Jag väntade mig att se ett flygplan som störtat men då var det helt tyst, säger han. Först trodde han att det rörde sig om ett väldigt lokalt jordskalv, men snart stod det klart att skakningen känts i hela södra Sverige. – Det var nog det otäckaste jag har varit med om, säger han, och tillägger att hans fru Lena lyckades sova igenom hela händelsen.

Tre personer sökte under tisdagsförmiddagen hjälp på akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Lund till följd av jordskalvet. – En hade svimmat, en hade yrsel och en hade ramlat av en stol, berättar sjukhusets presskontakt Per Längby till TT. Ingen av de tre bedöms ha några allvarliga skador och ingen behöver bli inlagd. SOS Alarm har inga exakta uppgifter om hur många i södra Sverige som ringde larmnumret 112 efter jordskalvet, men det var så många att verksamheten stördes rejält. – Det uppstod en kösituation, där man fick vänta extra tid på att intervjuas av en larmoperatör. Larmcentraler i andra delar av landet fick rycka in och hjälpa till, berättar Anders Klarström, presskontakt hos SOS Alarm. Han har full förståelse för att människor blev oroliga och därför ringde 112, men påpekar att larmnumret egentligen är avsett endast för akuta nödsituationer där man behöver samhällets omedelbara hjälp. Därför aktualiserar jordbävningen ett gammalt önskemål från SOS Alarm om ett telefonnummer vid sidan av 112, där allmänheten kan höra av sig och rapportera iakttagelser eller ställa frågor, utan att blockera larmnumret. – Sådana nummer finns i andra länder, men inte hos oss. Vi tycker att det vore bra om det infördes, säger Anders Klarström.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

  • Ja,det är klart jag ska. (91%, 1 125 Röster)
  • Har inte bestämt mig än. (5%, 58 Röster)
  • Nej. (5%, 57 Röster)

Antal röster: 1 240

Loading ... Loading ...
×