Scientologikyrkan i Malmö har köpt Daniscos huvudkontor i Arlöv för 50 miljoner kronor. Här ska nyanställas hundratalet personer för att kunna driva den utökade verksamheten i regionen. Foto: Gabriella Schulz

Scientologerna köper Daniscos kontor

Hit flyttar verksamheten från Malmö där man i dag har 30 anställda i lokaler på cirka 400 kvadratmeter. Samtidigt nyanställs hundratalet personer för att driva den utökade verksamheten i Arlöv. – Vi behöver vara över 100 anställda i Arlöv för att kunna leverera det folk vill ha, säger Stig Andersson, informationsansvarig på scientologikyrkan i Malmö. Affären blev klar på sensommaren och efter semestrarna tog de nya ägarna över lokalerna i Arlöv. Här ingår utöver cirka 120 kontorsplatser även den stora hörsalen med sköna fåtöljer på sluttande golv ner mot scenen och talarstolen. En sal som Burlövs kommun hyrde för sina fullmäktigemöten under den period som biblioteket tog sessionssalen i Medborgarhuset i anspråk.

Nu är Scientologikyrkan i Malmö lagfaren ägare till Daniscos före detta huvudkontor i Sverige. Huset byggdes av SSA 1993 och 50 miljoner kronor kostade kalaset scientologerna. Utöver hörsal och kontorsutrymmen innehåller byggnaden även förråd och arkiv. Trädgården bakom och framför kontorsbyggnaden ingår också i köpet men tomten styckades av så att parken fortfarande tillhör sockerfabriken. Att scientologerna hamnade i Arlöv var tack vare huset. – Det beror på att vi hittade denna fantastiska byggnad som var till salu på internet, säger Stig Andersson.

– Våra högsta chefer i Los Angeles tycker det är en superfin byggnad så åtminstone inom vår verksamhet är huset redan världskänt. Att köpa större hus i stora städer är något scientologikyrkan gjort flitigt de senaste åren. Senast för ungefär ett år sedan genomfördes samma sak i Berlin och verksamheten i Arlöv kommer att byggas upp efter ungefär samma mall som där. Även på andra håll i världen har scientologerna skaffat sig större byggnader i stora städer.

Scientologikyrkan i Malmö finns i dag på Amiralsgatan 20 och trots flytten till Arlöv kommer man att behålla ett ben i Malmö. – Vi ska ju vara där människor finns så visst kommer vi att vara kvar i Malmö men i mindre skala och om det blir på Amiralsgatan eller någon annanstans är ännu inte klart, säger Stig Andersson. Lokalerna i Arlöv blir scientologernas nya huvudkontor i regionen och Malmö. Europakontoret finns i Köpenhamn. Scientologikyrkan har ofta blivit starkt ifrågasatt. Vad exakt kommer ni att syssla med i Arlöv? – Det vi sysslar med är att personer genom egna insikter ska förstå sig själva och livet. Vårt hjärta är auditering, att lyssna, säger Stig Andersson. Just utbildning i auditering kommer att vara en av verksamheterna i Arlöv. Anställda får internutbildning i olika steg, den allra högsta utbildningen inom scientologin genomförs för övrigt – när man kommit så långt – i Clearwater i Florida. – Vi utbildar mycket just för att vi ska bli duktiga på auditering. Vi vill producera professionell auditering, säger Stig Andersson. – I Arlöv kommer vi också att arbeta med våra kampanjer mot droger och för mänskliga rättigheter. Det kommer att märkas. Vi vill inte avskärma oss från kommuninvånarna utan tvärtom öppna upp lokalerna mer än tidigare. Stig Andersson är inte främmande för att scientologerna kan tänka sig hyra ut hörsalen i de nya lokalerna, om intresse finns. – Vi är öppna och vill vara öppna. Människor är välkomna att titta in och se om vår verksamhet passar dem. Bilda sig en egen uppfattning. Till våren ska vi också ha en officiell invigning av de nya lokalerna i Arlöv. Att på några rader beskriva det scientologikyrkan står för låter sig knappast göras men enligt Stig Andersson själv, handlar det om att ”scientologireligionen konkluderar att människan är ett andligt väsen som har en kropp och ett sinne och som kan förbättra sig själv genom att bli av med oönskade tillstånd genom en noggrann, steg för stegväg, som kallas auditering. Syftet är att uppnå andlig frihet.”

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×