Den norske byggherren Arvid Sveen har blivit övertygad under processens gång. Foto: Jörgen Johansson

Boende med gemenskap

40 lägenheter fördelat på två huskroppar och ett gemensamhetshus med kök, matsal, bibliotek och tv-rum. Det är här Malmös första kooperativa hyresrättsförening, BoAktiv Landgången i Annestad huserar. Nils Assarson är en av dem som valt just den här boendeformen. Ett boende med givna ramar, men också möjligheter. Landgången erbjuder gemenskap, men kräver också att hyresgästerna gör en viss insats, med städning och matlagning. – Hur mycket billigare det blir? Ja, det kan jag inte säga i kronor eller procent. Men att vi själva städar gemensamma utrymmen ger ju en lägre kostnad. Och vi får billigare måltider. Man kan också dela mycket i vardagen, tidningsprenumerationer exempelvis. Och här finns gemensam dator och tv. Vi får väl utforska hur mycket det här kan ge, säger Nils Assarson, vice ordförande i föreningen. Kerstin Ödlund, ordförande – och eldsjäl – summerar boendet så här: – Det är en livsstil. Kooperativ hyressätt är en hybrid mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt. Hyresgästerna betalar en insats på 130 000 kronor, och kvitterar ut samma belopp om de flyttar. – Föreningen hyr fastigheterna av hyresvärden, och hyresgästerna betalar hyra till föreningen.

Nils Assarson föredrar just den formella beteckningen ”kooperativ hyresrätt”. Kollektivhus väcker fel associationer. – Då får man föreställningen att det är som på 70-talet, att man delar allt och bor tillsammans. Här har vi separata lägenheter. Men vi har gemensamma middagar. Det är frivilligt, men däremot är man skyldig att medverka i matlagen. Middagen serveras mellan kl 17 och 19.30, fem dagar i veckan. Fem matlag betyder att man har kökstjänst var femte vecka. Det är möjligen problematiskt för den stressade barnfamiljen, fast nu är ju Landgången inte nischad på unga familjer. BoAktiv handlar om 40+. Här barnen i de flesta fall utflugna. – Många hyresgäster har flyttat hit från en villa eller större bostadsrätt, berättar Kerstin Ödlund. Hon är också en av dem som lobbat hårt för kooperativ hyresrätt i Malmö. Hon har haft många och långa diskussioner med norrmannen Arvid Sveen, styrelseordförande i norskägda Open House som byggt hela Annestad. – Vi har faktiskt byggt för två miljarder i Annestad, totalt 1200 lägenheter – målet är 1500 lägenheter. Annestad är baserat på framlidne Landskronaarkitekten Peter Brobergs patent med modulbyggda hus. Open House har köpt patentet, och skapat ett helt bostadsområde med olika upplåtelseformer. Men han sticker inte under stol med att han varit skeptisk till just kooperativ hyresrätt. – Det var en okänd boendeform för mig, så, javisst, jag var skeptisk. Det finns kollektivboende i Norge, men då handlar det om familjer som går samman och köper ett äldre hus.

Men i Malmö är det inte bara ett antal eldsjälar som drivit idén, det har också funnits ett politisk tryck från ledande socialdemokrater att introducera nya boendeformer. Arvid Sveen konstaterar också att projektet i Annestad är väl strukturerat och att man ganska snabbt skalade av drömmarna. Det blev en bra och pragmatisk process. Efter fyra år av möten med Kerstin Ödlund konstaterar han att det varit givande diskussioner. – I dag tycker jag det här är jättespännande. Fast på en punkt är inte föreningen ense med honom. Föreningen ville ha fler tvåor anpassade för mindre hushåll. Men treorna dominerar, 70 kvadratmeter och en hyra på 7300 kronor i månaden – Det är helt enkelt billigare att bygga treor, och vi hade väl trott att flera familjer skulle flytta in, påpekar han Men fortfarande står elva av de 40 lägenheterna tomma, konstaterar Nils Assarson. Kanske hade det varit annorlunda med fler tvåor. Inflyttningen påbörjades redan i september. En av dem som stortrivs i det nya boendet är Dagmar Hersby. Hon har flyttat in i en tvåa och berättar att hon uppskattar gemenskapen av ett alldeles speciellt skäl. – Jag bodde i villan på Karlsholmsgatan som förstördes av en gasexplosion för ett år sedan. Det är en händelse som jag med tiden börjat känna av mer och mer. Då är det bra att bo nånstans där man har lätt att få kontakter. Här finns alltid någon att snacka med. Om inte just det här boendet funnits här, hade jag inte flyttat hit. Hon befann sig alldeles i närheten av villan, och hade redan misstankar om att gasen läckte, när huset flög i luften och en rökpelare steg mot skyn. En lika chockartad upplevelse som att förlora en kroppsdel, förklarar hon. Hon berättar också om alla minnen som försvann i husruinen – och om det lilla som räddades genom en mirakulös tillfällighet. En plastkasse med brev från pappan, systern och en väninna i Tyskland flög i luften, men landade oskadat på marken. Nu har hon ramat in breven, men vet inte riktigt om hon ska hänga upp dem i den nya lägenheten. Men det nya boendet känns tryggt, påpekar hon.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×