John Annas läser gärna själv. Förhoppningsvis får han inte sitta så här ostörd i sitt nyöppnade antikvariat. Foto: Örjan Olsson

Torghandlare har fått tak över böckerna

Centralt, men ändå lite avsides. En liten skylt på väggen är det enda som skvallrar om den bokliga butiken. Troligtvis finns på hyllorna några ton med böcker. Vi har här att göra med en man vars passion är berättande och berättelser.

I flera års tid har han sommartid stått på torget i Simrishamn, och sålt ur sina boklådor. Det gör han fortfarande, men en fast tillvaro blir det alltså också. – Jag har tänkt ge antikvariatet två år, till att få det att gå runt. Det blir inte lätt, men jag tror att det ska gå, säger John Annas.

Till yrket är han gymnasielärare i media och engelska. Han har också översatt litteratur samt skrivit recensioner i pressen. Men framöver kommer antikvariatet i första rummet. Det är här han vill vara, sortera, ordna, diskutera och sälja. Bara det här med att sortera förefaller vara en väsentlig del av en bokantikvaries vardag. Boklådor med okänt innehåll införskaffas, från dödsbon eller vid flyttningar. Att packa upp dessa, vända och vrida på böcker och titlar, har stor tjuskraft, tycker John. – Sedan finns ju oändligt många sätt att sortera böckerna på; kronologiskt, efter författare, ämne. Ja, jag har ju frihet att göra som jag vill.

Antikvariatet är en enda butikslokal med tillhörande förråd. Förrådet är ogenomträngligt, med bokfyllda bananlådor från golv till tak. Butiksytan är betydligt luftigare. Här är det meningen att människan, bokköparen, ska stå i centrum. John Annas har både skönlitteratur och fakta på sina hyllor, men hans passion är den skönlitterära genren, och berättandets vägar.

Just så (Berättandets vägar) heter en studiecirkel som han ska hålla i höst i regi av ABF. Det handlar om att öva sig i konsten att berätta en bra historia. En annan cirkel går ut på att diskutera sin favoritbok på engelska. Också detta händer på antikvariatet. Som är litet men har ett stort innehåll, skulle man kunna säga.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×