Eric Davidsson får hjälp med pannbandet av Sofie Hector. De ser båda fram emot premiären i Barakulien.

70-talet i fokus hos Bara scengångare

Bara scengångare är för många säkert mest kända för sina historiska pjäser. De brukar utspela sig flera hundra år bakåt i tiden och teatergruppen har skildrat många av de personer som levt och verkat i trakten. I den nya pjäsen Om det var bättre förr får åskådarna visserligen följa med bakåt i tiden men bara drygt 30 år. I början av 70-talet gick Barabon Herman Arndt på Kirsebergsskolan i Malmö. Sina upplevelser därifrån har gett honom inspiratoin till att skriva Om det var bättre förr. Han svarar även för regi och teknik.

I vanliga fall brukar han medverka på scenen när Bara scengångare spelar men så blir inte fallet den här gången. Han har även medverkat i Studioteaterns Cabaret. – Jag har funderat på det här i flera år och i julas blev jag färdig att skriva pjäsen. Bara scengångare har en stor ungdomsgrupp och det är viktigt att den får något vettigt att jobba med istället för att bara göra övningar och sätta upp småstycken. Vi började jobba med stycket i början av året och har inte haft så lång tid på oss, berättar Herman Arndt som hade generalrepetition igår.

Totalt medverkar ett 20-tal personer i uppsättningen varav de flesta är ungdomar. Handlingen är inte förlagd till en speciell plats men pjäsenhandlar om ett gäng ungdomar på 70-talet. De går i sjuan och livet börjar bli allvarligt. Kärlek, alkohol och tinner kommer in i bilden. – När jag gick i skolan var det vanligt att sniffa tinner. En kille i pjäsen dör precis som en gjorde på min skola. Kirseberg var en typsik arbetarstadsdel. När vi hade skolval tror jag att moderaterna fick fyra röster. De flesta av de 600 eleverna röstade på socialdemokraterna men det fanns också en del kommunister på skolan.

– Det var mycket slagsmål. Vi hade en elev som gick och frågade alla: Är du kommuinist? Ska du ha på käften? Det var nog bara för han ville ha en anledning att slåss. Medan allt detta hände var vuxna mycket frånvarande. Det verkar som om de vuxna blev helt tagna på sängen av ungdomsrevolten på 60-talet och de orkade helt enkelt inte bry sig om vad som hände. Alla som upplevt 70-talet kommer också att känna igen musiken i pjäsen. Bland de tyngre artisterna kan nämnas Led Zeppelin, Janis Joplin och Jimi Hendrix. Låtarna Seasons in the sun och Love Grows med andra grupper bidrar också till nostalgin. I går eftermiddag samlades de som mevderkar i pjäsen för en sista genomgång innan kvällens genrep. Tinnerflaskorna fylldes på med vatten och perukerna togs fram – Tjejer, ni får inte ha håret uppsatt i hästsvans utan det måste vara utslaget, förmanade Herman Arndt. Sätt gärna dit en klämma också.

Eric Davidsson spelar Uffe som sniffar ihjäl sig. Han bär en mörk peruk med långt hår för att se hippieaktig ut. – Det här är min första föreställning och det är spännade och roligt att spela med Bara scengångare. Det är också bra att ha något att göra på fritiden. Men det är inte helt lätt att sätta sig in i den här situationen. – Musiken från 70-talet känner jag däremot väl till. Jag har lyssnat mycket på Led Zeppelin och Pink Floyd. Yngst i uppsättningen är åttaårige Malte Wibell som spelar en Kvällspostenförsäljare.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×