Passa på att läsa under påsken! Foto: Scanpix

Deckare i pocketutgåva passar den sparsamme

Grisfesten, Profitörerna och Samhällsbärarna av Leif G W Persson: Redan när han skrev sina tre första deckare 1978, 1979 och 1982 var det avslöjandet av mygel och maktmissbruk som var viktigast för Leif G W Persson. Och hans vapen var då som nu humor och ironi. Den som inte läst Grisfesten, Profitörerna och Samhällsbärarna kan passa på att göra det nu när de ges ut på nytt och för den som redan läst dem är det säkert dags för en omläsning. Allt hänger nämligen ihop i den här underhållande polisprofessorns litterära värld. Gränslandet av Thomas Kanger: Gränslandet är Thomas Kangers femte bok om kriminalinspektör Elina Wiik men den skiljer sig mycket från resten av serien. Det här är en deckare som samtidigt vågar vara en kärleksroman och dessutom på ett spännande sätt suddar ut gränsen mellan myt och verklighet. Kalla mig prinsessa av Sara Blaedel: Sara Blaedel är ett av de nya stjärnskotten bland de danska deckarförfattarna. Kalla mig prinsessa är hennes andra bok och hennes huvudpersoner kriminalinspektör Louise Rick och hennes väninna journalisten Camilla Lind blir inblandade i en både otäck och tankeväckande historia om nätdejting. Kyoto och fjärilarna av Lennart Ramberg: Kyoto och fjärilarna är något så ovanligt som en miljöthriller där växthuseffekten står i centrum. Den unge forskaren Kimi jobbar på en forskningsstation på Svalbard och upptäcker att något hemskt håller på att hända med atmosfären. Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson: Den tredje delen i Stieg Larssons fantastiska deckartrilogi behöver knappast någon presentation. Lisbeth Salander ligger visserligen i en sjuksäng med en svår skallskada men det hindrar henne inte från att vara den märkligaste hjältinnan som deckargenren skådat. Presidentens val av Anne Holt: När Anne Holt sammanför sina två hjältinnor Hanne Wilhelmsen och Inger Johanne Vik med USA:s första kvinnliga president på statsbesök i Norge blir resultatet mycket action men samtidigt med Holts mycket speciella kännetecken och framförallt med en stark feministisk grundton. Skumtimmen av Johan Theorin: Johan Theorin debuterade förra året med Skumtimmen och denna deckare från Gotland med pensionären Gerlof Davidsson i huvudrollen är bland de bästa jag läst på mycket länge. För tjugo år sedan försvann Gerlofs dotterson Jens spårlöst under en semester på Gotland och nu har Gerlof plötsligt fått ett nytt spår som kanske kan avslöja vad det var som hände. Vargtimmen av Denise Mina: Vargtimmen är den andra delen i Denise Minas serie om Edinburghjournalisten Paddy Meehan. Mina skriver deckare som ingen annan med ett fascinerande underifrånperspektiv. Vargtimmen är spännande och realistisk och en stark skildring av klasskillnaderna i 80-talets England. Paddy Meehan är dessutom en hjältinna som man bara inte kan låta bli att älska.

×