Nakna kvinnobröst kan bli politisk fråga

I september i fjol slängdes två kvinnor ut från Fyrishovsbadet i Uppsala. Anledningen? De badade med bar överkropp. De kände sig könsdiskriminerade och anmälde det inträffade till jämställdhetsombudsmannen, Jämo, som valde att inte gå vidare med ärende, utan menade att det är upp till varje enskilt badhus att bestämma ordningsreglerna. – Det är inte könsdiskriminerande i lagens mening, sa Jämos vikarierande chefsjurist Luca Nesi då. Sedan dess har debatten om mäns och kvinnors lika rättigheter att visa brösten i badhusen gått het. Representanter för Nätverket Bara Bröst har blivit utslängda från badhus i båda Malmö och Lund.

Anders Wallner, mp, är ersättare i fritidsnämnden i Malmö. Han tycker det är dags att ta upp frågan i de politiska sammanträdesrummen och miljöpartiet jobbar med att skriva en motion i ärendet. I eftermiddags tog han upp frågan på gruppmötet med s, v och mp.

– Debatten har hållt på ett tag och jag tycker att det märks ganska tydligt att det inte finns så många argument för att fortsätta diskriminera. Det har inte kommit fram några bra motargument, helt enkelt, säger han.

John Roslund (m) är ledamot i fritidsnämnden, han tycker att fokus ligger på fel frågor när det kommer till jämställdhet. – Att se nakna bröst brukar vara modebetonat och just nu ligger det inte i tiden att man är barbröstad på våra badstränder. Jag menar att det är upp till varje badanläggning att avgöra hur man ställer sig i själva sakfrågan. Det finns människor som tycker att det väcker anstöt med halvnakna kvinnor. Eftersom det inte är någon större efterfrågan från kunderna att få bada barbröstat finns det inte heller någon anledning att tillåta detsamma, säger han och fortsätter: – Fokus på de verkligen viktiga jämställdhetsfrågorna kommer tyvärr i skuggan och man får allt svårare att ta feministerna på allvar. Tänk om man i stället lagt fokus på varför kvinnodominerande yrken är lägre avlönade än mansdominerande, säger John Roslund som kan tänka sig införande av en barbröstad tid i veckan på badhusen, om efterfrågan finns.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×