Frågorna är många inför sammanslagningen av mödravårdcentralerna i Höör och Hörby. Foto: Cecilia Hjalmarsson

Oklart när och vart mödravården flyttar

Sammanslagningen av de båda mödravårdscentralerna är inget som är populärt från kommunernas sida. Även politikerna i närsjukvårdsberedningen har sagt nej till sjukhusledningens förslag om ihopslagning. Senaste beslutet om det togs i juni.

Sjukhusledningen i Lund stod på sig, och körde över politikernas beslut med hänvisning till patientsäkerheten. – Vi gör det här i allra bästa välmening för patienternas skull, säger Göran Lingman, verksamhetschef för Kvinnokliniken i Lund. Han och övriga som står bakom beslutet menar att det inte är nog med två barnmorskor på deltid i Hörby, och tre på deltid i Höör. Om en barnmorska blir sjuk i Hörby kan det bli problem, menar Göran Lingman, eftersom det förekommer att det kommer in patienter där det krävs två barnmorskor. – Det är en säkerhetsrisk med ensamarbete, säger han. Barnmorskorna i Hörby arbetar i normala fall ensamma en dag i veckan.

Birgitta Hägg är barnmorska på mödravårdscentralen i Hörby. Hon är lite kluven inför den stundande flytten. – Det är sårbart att bara vara två, om någon blir sjuk. Men samtidigt känner jag att det är en brist för ett samhälle att inte ha någon barnmorska, säger hon. – Vi är positiva till förändring. Men frågan är vad som blir bäst för befolkningen i Höör och Hörby. Det är möjligt att det blir bättre, men några får ju åka längre, säger hon.

Än så länge är det ovisst när och vart flyttlasset går. Region Skåne har letat passande lokaler för en gemensam mödravårdscentral i både Höör och Hörby. Göran Lingman hoppas att sammanslagningen ska gå så fort som möjligt, och helst genomföras under våren. Enligt det rådande beslutet så är det hela en temporär lösning. När och om det ska återgå till en mödravårdscentral på vardera ort återstår att se. – Det är i så fall om vi får resurser så att vi inte har säkerhetsriskerna med ensamarbete, säger Göran Lingman. Om ni skulle få resurser så att ni kan ha tre barnmorskor i Hörby? – Då hade det börjat likna något, säger han. I veckan ska kommunledningarna och sjukhusledningen ha ett möte för att diskutera igenom situationen. – Jag kan mycket väl förstå politikernas skäl, att de vill ha närhet till mödravårdscentralen, men vi har inte resurser att utvidga. Vi måste se till patientsäkerheten, säger Göran Lingman. Lars Ahlkvist (m), Hörbys kommunalråd hoppas kunna få sjukhusledningen att ändra sig. – Vi vill ge vår syn, att det här är nära sjukvård som ska ges lokalt, säger han. Är ni eniga med kommunledningen i Höör? – Jaja, det är lika illa om man ska flytta det till Höör eller Hörby, säger Lars Ahlkvist. – Jag köper inte riktigt skälet med patientsäkerhet. Vi har talat med medicinskt kunniga som inte tycker att skälet håller. Jag tycker att om en barnmorska är sjuk så borde det gå att skjuta upp besöket. Det är ingen nyhet inom vården att göra så. Vad gör ni om beslutet om ihopslagning står fast? – Vi ska driva detta vidare politiskt, säger Lars Ahlkvist.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×